Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/83978/norinciu-studijuoti-mru-zenkliai-gauseja/spausdinti/

Norinčių studijuoti MRU ženkliai gausėja

Publikuota: 2022-08-18 15:28
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) paskelbė oficialius 2022 metų priėmimo į bakalauro studijų programas Lietuvos aukštosiose mokyklose rezultatus. Šiemet naujus mokslo metus pradės 19 162 pirmakursiai (2021 m. – 18 769), iš kurių 11 713 studijuos valstybės finansuojamose ir su studijų stipendijomis vietose (2021 m. – 12 560). Mykolo Romerio universitetas (MRU) – didžiausias specializuotas socialinių mokslų universitetas šalyje – šiemet sustiprino pozicijas: palyginti su praėjusiais metais, LAMA BPO pageidavimų sąraše būtent MRU pirmu numeriu nurodė 6 proc. daugiau stojančiųjų į bakalauro studijas. Šiais metais, palyginti su praėjusiais, valstybės finansuojamų sutarčių skaičius didėjo 11 proc.

Norinčių studijuoti MRU ženkliai gausėja
MRU nuotr.

Didžiausias augimas tarp visų Lietuvos didžiųjų universitetų

Nors matematikos valstybinio egzamino, kuris yra būtinas, norint įstoti į Lietuvos aukštųjų mokyklų valstybės finansuojamas studijų vietas, neišlaikė 35 proc. moksleivių, stojančiųjų į MRU nesumažėjo. Bendrojo priėmimo pagrindinio etapo metu MRU valstybės finansuojamų sutarčių sudarė su 11 proc. daugiau studentų nei praėjusiais metais – tai didžiausias augimas tarp visų Lietuvos didžiųjų universitetų.

Tarp būsimųjų MRU pirmakursių populiariausios buvo Teisės ir kriminalistikos, Komunikacijos ir skaitmeninės rinkodaros bei Psichologijos studijų programos.

Didelis konkursas į magistrantūros studijų programas

Šiais metais itin didelis susidomėjimas magistrantūros studijomis MRU – pateiktų prašymų skaičius augo net 45 proc., tai geriausias rezultatas per pastaruosius metus. Norinčiųjų studijuoti magistrantūros studijų programose valstybės finansuojamose vietose MRU skaičius taip pat ženkliai augo – 60 proc. visų stojančiųjų pretendavo būtent į valstybės finansuojamas vietas. Populiariausios magistrantūros studijų programos – Lyderystė ir pokyčių vadyba, Projektų vadyba, Socialinis darbas.

Valstybės finansuojamų vietų magistrantūros studijų programose universitetas šiais metais siūlė 4 % daugiau nei pernai, tačiau valstybės finansavimui nedidėjant nemokamos antrosios pakopos studijos, net su aukštu stojamuoju balu, tampa prieinamos ne visiems. „Daugelis šių stojančiųjų įvardina šiuo metu jaučiamą finansinį neapibrėžtumą, todėl galinčių mokėti už magistrantūros studijas mažėja“, – sako MRU Nacionalinio priėmimo grupės vadovas S. Bugailiškis.

MRU siekia padėti susiduriantiems su finansiniais sunkumais, todėl pasirinkusiems mokamas studijas universitetas siūlo individualų mokėjimo grafiką, taip pat galima pretenduoti į finansinę paramą, stipendijas ir tikslines išmokas.

Studentų iš užsienio paraiškų kiekis – rekordinis

Užsieniečių, norinčių studijuoti MRU, prašymų gauta net 84 proc. daugiau nei 2021 m. Universitetas siekia pritraukti geriausius studentus iš viso pasaulio, šiais metais atlikta dar griežtesnė atranka – vykdomi papildomi motyvaciniai potencialių studentų pokalbiai. Populiariausia bakalauro studijų programa tarp užsieniečių šiais metais – Globalus verslas ir modernioji rinkodara, magistrantūros – Socialinis darbas su vaikais ir jaunimu (ESWOCHY), ši programa vykdoma kartu su kitais Europos universitetais.

Siekiančių studijuoti ukrainiečių – ypač daug

Šiemet sulaukta rekordiškai didelio Ukrainos piliečių paraiškų skaičiaus. 2022 m. studijuoti universitete norą išreiškė daugiau kaip 540 asmenų, 2021 m. stojančiųjų iš Ukrainos buvo 76.

Šiais metais populiariausios bakalauro studijų programos tarp ukrainiečių – Žaidimų kūrimas ir skaitmeninė animacija, Psichologija bei Teisė ir globalus saugumas. Daugiausia norinčių stoti ukrainiečių sulaukusios magistrantūros studijų programos yra Mediacija LL.M., Teisė ir technologijos LL.M. bei Europos ir tarptautinė verslo teisė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!