Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/83345/pabegeliu-centre-rukloje-surengtos-nemokamos-technologines-kurybos-dirbtuves/spausdinti/

Pabėgėlių centre Rukloje surengtos nemokamos technologinės kūrybos dirbtuvės

Publikuota: 2022-06-23 13:40
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Akademija „bit&Byte“ šią savaitę lankėsi Rukloje, kur į technologinės kūrybos dirbtuves pakvietė visas IT sritimi besidominčias moteriškosios lyties atstoves, gyvenančias pabėgėlių centre, rašoma akademijos pranešime.

Pabėgėlių centre Rukloje surengtos nemokamos technologinės kūrybos dirbtuvės / Pranešimo spaudai autorių nuotr.
Pabėgėlių centre Rukloje surengtos nemokamos technologinės kūrybos dirbtuvės / Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Projekto „Ateities kūrėjos“ tikslas – suteikti galimybę nemokamai tobulėti ir paskatinti visas mergaites, merginas, moteris išbandyti IT sritį bei aktyviau įsitraukti į technologijų pasaulį.

IT įmonės, globojančios iniciatyvą, „Devbridge“ socialinių projektų vadovės Gintarės Dzindzelėtaitės teigimu, renginio pagrindinė idėja supažindinti centre gyvenančias merginas su perspektyvia IT rinka.

„Pabėgėliai yra svarbi mūsų visuomenės dalis, mes esame atsakingi už jų integraciją į šalies bendruomenę, todėl ir šia iniciatyva siunčiame aiškią žinutę, kad noras mokytis programuoti, geriau pažinti technologijas neturi būti apribotas nei dėl rasės, lyties ar tautybės aspektų. Ir toliau sieksime laužyti stereotipus, kad IT sritis nėra vien tik vyrų laukas ir stengsimės suteikti kuo daugiau žinių ir įgūdžių visoms mergaitėms, moterims pažinti bei įvaldyti technologijas, jas naudoti kaip priemonę savo saviraiškai, augimui, socializacijai. Būtina skatinti visas merginas nebijoti rinktis programavimo pamokas, vėliau technologijų studijas ir įvairiausias pavienes iniciatyvas“, – akcentavo projektų vadovė.

Įmonės atstovei antrino ir „bit&Byte“ vadovė Dovilė Dilienė, visuomenėje vis dar vyrauja požiūris, kad gabumai tiksliesiems mokslams yra vyrams būdingas bruožas, o kūryba ir meninės veiklos – moterims, tačiau tokias mintis formuoja pasąmoniniai įsitikinimai ir ribotos patirtys.

„Remdamiesi tokiais įsitikinimais mes renkamės ne tik savo studijas, bet ir būrelius vaikams. Tačiau programavimas yra ne tik techniniai dalykai ir įvairūs skaičiavimai. Programavimas reikalauja kantrybės ir atidumo detalėms, smulkmenoms. Todėl esame tikri, kad moterys, kaip ir vyrai, gali tapti puikiomis programuotojomis, nepriklausomai nei nuo amžiaus, lyties ar tautybės“, – pabrėžė vadovė.

Anot dirbtuvių rengėjų, norint dalyvauti renginyje, technologinės žinios nebuvo būtinos, užteko tik noro ir smalsumo. Renginio metu daugiau nei dvidešimties merginų grupei, kilusių iš Irako, Irano ir Afrikos šalių, talkino mentorės – technologijų profesionalės ir entuziastės.

Keturių valandų trukmės dirbtuvėse buvo pasitelktas dizaino mąstysenos (angl. design thinking) metodas. Užduotys dirbtuvėse atliktos keliais etapais. Darbas vyko komandose susiskirsčius į roles, drauge žvelgiant į problemas ir generuojant idėjas, kaip jas išspręsti. Taip pat svarbią dalį užėmė teorinė technologijų dalis bei technologinių įrankių išbandymas, kuris įvedė į kūrybinį procesą bei programavimą. Nebuvo pamiršta ir dizaino dalis: vartotojui patogus informacijos išdėstymas ir pateikimas. Merginos mokėsi įvaldyti technologijas, supažino su UX/UI, programavimo kalbomis ir Front-end programavimo subtilybėmis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!