Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/82735/panevezio-profesinio-rengimo-centras-stiprina-mokymo-baze-moderniomis-technologijomis/spausdinti/

Panevėžio profesinio rengimo centras stiprina mokymo bazę moderniomis technologijomis

Publikuota: 2022-05-04 18:01
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai
Panevėžio profesinio rengimo centro nuotr.
Panevėžio profesinio rengimo centro nuotr.

Panevėžio profesinio rengimo centras (toliau – Centras) pastaruoju metu dėmesį skiria ne tik mokymo reikalams, bet ir savo bendrabučiuose Panevėžyje ir Joniškėlyje priglaustiems karo pabėgėliams iš Ukrainos. Pasak Centro atstovų, kalbėti apie jų mokymą ar perkvalifikavimą dabar anksti, nes pirmiausia svarbu patenkinti būtinuosius jų poreikius.

Centro bendrabučiuose apgyvendinti nuo karo pabėgę ukrainiečiai – moterys ir nepilnamečiai vaikai. Pasak Centro Plėtros skyriaus vedėjos Justinos Čivilytės, kol kas užimti tik vaikai – jie kviečiami į neformalų robotikos būrelį. Tačiau Centras jau gavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos išaiškinimą, kaip organizuoti mokymą ukrainiečiams, kai prasidės priėmimas į mokyklas. Panašios patirties Centras turi: pernai Lietuvos įmonėse dirbę ukrainiečiai darbininkai, pripažįstant jų diplomus mūsų šalyje, laikė egzaminus pasirengę savišvietos būdu.

„Mes bendradarbiaujame su Užimtumo tarnyba, perkvalifikuodami darbuotojus, tad turime sukaupę patirties ir galime ukrainiečiams padėti įsilieti į darbo rinką“, – sako J.Čivilytė ir pastebi, kad pabėgėliai neturi išsilavinimą patvirtinančių dokumentų, tad yra klausimų, kuriuos teks spręsti.

Centre specialybių mokoma pasitelkus modernias, išmanias technologijas

Centras turi visas sąlygas mokyti tiek karo pabėgėlius, tiek ir mūsų žmones – suaugusius ir jaunuolius. Centre veikia Statybos sektorinis praktinio mokymo centras, aprūpintas naujausia ir pažangiausia praktinio mokymo įranga, o bazė, pastebi Sektorinio centro vedėja Irena Rudėnienė, atitinka verslo įmonių lūkesčius, nes leidžia parengti aukštos kvalifikacijos statybos specialistus. Centre profesijos mokosi ir specialiųjų ugdymo poreikių mokinių.

Statybos sektoriniame centre kartu su partneriais vykdomas projektas, kuriuo siekiama padidinti profesinio mokymo patrauklumą ir atitiktį darbo rinkos poreikiams. Projekto tikslinė grupė – apdailininkai, apdailininkai (statybininkai), kurie įgis būtinų kokybiškam darbui žinių ir įgūdžių, leidžiančių projekto dalyviams sklandžiai įsilieti į rinką ir užsitikrinti sėkmingą karjerą.

Vykdant Sektorinio praktinio mokymo centro plėtrą, įrengtos atsinaujinančių energijos šaltinių dirbtuvės. Ši praktinio mokymo bazė skirta elektrikams bei automatinių sistemų mechatronikams mokytis pagal atskirus specializuotus mokymosi modulius.

Robotikai, dirbtiniam intelektui, virtualiai ir papildytai realybei skverbiantis ne tik į pramonę, bet ir į kasdienį gyvenimą, Centre yra bazė reikalingiems specialistams rengti. „Atsinaujinančių energijos šaltinių praktinio mokymo dirbtuvėse turime 2 Roboto sistemas – mokiniai išmoksta dirbti su roboto ranka, ją konfigūruoti ir panaudoti skirtingoms operacijoms; sumontavus čiuptuvą, atlikti pernešimo operacijas“, – pritaikymo perspektyvas pristato I. Rudėnienė.

Sektoriniame centre ruošiami ir medienos apdirbimo staklininkai. Šiems specialistams paruošti centras turi ne tik įprastas medienos apdirbimo stakles, bet ir modernias programinio valdymo stakles, kurios taupo laiką, automatizuoja darbus. Kompiuterio pagalba mokiniai mokosi savo idėjas realizuoti net tik virtualiai, bet ir pagaminti realų gaminį pasitelkiant CNC centrą ar mažąsias lazerinio graviravimo ir pjovimo stakles.

Bendrai veiklai pasitelkia partnerius

Profesinio rengimo centras bendradarbiauja su Panevėžio miesto ir rajono bendrojo lavinimo mokyklomis, tad prisideda prie privalomojo integruoto technologijų kurso vykdymo.

Technologijos pamokų metu mokiniai, kurių per metus apsilanko apie 1,3 tūkst., ne tik susipažįsta su profesijomis, išbandydami naujausią techniką, bet ir gali apsispręsti dėl pasirenkamos profesijos. Centre taip pat parengtos 7 neformalaus vaikų švietimo programos, skirtos ugdyti gebėjimą kūrybiškai mąstyti, motyvuotai rinktis ir tikslingai orientuotis dinamiškoje visuomenėje. Technologijos pamokos, būreliai leidžia regione populiarinti profesinį mokymą, pademonstruoti naujausią praktinio mokymo centro bazę.

Šioje veikloje, kuriant sinerginį Centro ir bendrojo lavinimo mokyklų veikimą, dalyvauja ir mokytojai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!