Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/82442/vilniaus-universitetas-pagerino-rezultatus-tarptautiniame-studiju-ir-mokslo-krypciu-reitinge/spausdinti/

Vilniaus universitetas pagerino rezultatus tarptautiniame studijų ir mokslo krypčių reitinge

Publikuota: 2022-04-06 16:25
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vilniaus universitetas (VU) pakilo naujausiame pasaulio universitetų dalykiniame reitinge „QS World University Rankings by Subject 2022“ ir šiuo metu yra tarp 450 geriausių pasaulio universitetų trijose studijų ir mokslo kryptyse (pernai buvo tarp 500). Fiziniai mokslai pagal surinktų taškų skaičių išlieka geriausiai vertinama VU mokslo ir studijų sritimi, o lingvistika – aukščiausiai vertinama mokslų ir studijų kryptimi. Šių metų reitinge buvo įvertintos ir trys naujos kryptys, dvi pakilo į aukštesnę poziciją.

Vilniaus universitetas pagerino rezultatus tarptautiniame studijų ir mokslo krypčių reitinge

Pirmą kartą QS reitinge buvo reitinguotos ir aukštas pozicijas užėmė VU teisės (301–340 vieta), ugdymo mokslų (301–350) ir chemijos (551–600) kryptys. Medicinos, ekonomikos ir ekonometrijos kryptys pakilo iš 401–450 į 351–400 vietą.

Humanitarinių mokslų srityje VU penktus metus iš eilės geriausiai vertinama lingvistika, šiemet užimanti 251–300 poziciją, o fizinių mokslų srityje tiek pat metų geriausia išlieka fizikos ir astronomijos kryptis (301–350 vieta). Trečius metus iš eilės puikiai vertinama ir cheminės inžinerijos kryptis (351–400 vieta). Biologijos mokslų ir studijų kryptis patenka tarp 500 geriausiųjų pasaulyje.

Pagal H indeksą, matuojantį mokslo darbų reikšmę, geriausiai kaip ir kasmet vertinami fizikos ir astronomijos (75 taškai iš 100) ir fiziniai mokslai (70,9 taško), taip pat statistika bei operacijų tyrimai (67,9 taško), farmacija ir farmakologija (65,4 taško), verslas ir vadyba (64 taškai), psichologija (60,5 taško). Pagal mokslinių publikacijų citavimų skaičių VU pirmauja medicinos studijų ir mokslo kryptis, surinkusi 79,1 taško.

Sudarant šių metų QS pasaulio universitetų studijų krypčių reitingą, iš viso buvo vertinamos 1543 pasaulio institucijos, 51 studijų kryptis 5 mokslo ir studijų srityse: menų ir humanitarinių mokslų, inžinerijos ir technologijų, gyvybės mokslų ir medicinos, fizinių mokslų, socialinių mokslų ir vadybos.

Universitetai reitinge vertinami pagal šiuos kriterijus: akademinę reputaciją, reputaciją tarp darbdavių, mokslinių publikacijų citavimų skaičių, H indeksą, kuriuo siekiama nustatyti mokslininkų produktyvumą ir jų darbų įtaką pasaulyje. Iš kriterijų didžiausią įtaką daro akademinės reputacijos vertinimas. Pagal šį rodiklį geriausiai VU vertinami lingvistikos studijų dėstytojai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!