Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/79727/sourcery-kviecia-isbandyti-jegas-nemokamoje-programavimo-akademijoje/spausdinti/

„Sourcery“ kviečia išbandyti jėgas nemokamoje programavimo akademijoje

Publikuota: 2021-09-10 21:09
Tematika: Švietimas, studijos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Lietuvos informacinių technologijų sektorius užima reikšmingą vietą šalies ekonomikoje ir yra vienas sparčiausiai augančių. Nors programavimo įgūdžių turinčių specialistų ir daugėja, vis dėlto šių specialistų ruošimo ir tikrojo rinkos poreikio atotrūkis visame pasaulyje išlieka vis dar labai didelis.

Prieš dešimtmetį JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge” įsteigta nemokama programuotojų akademija „Sourcery Academy for Developers“ aktyviai stengiasi kompensuoti šį trūkumą, kasmet studentus supažindindama su tikrais verslo industrijoje veikiančiais standartais. Anot akademijos turinio rengėjų, laikas praleistas su kompanijos specialistais yra puiki galimybė studentams įgyti praktinių profesijos įgūdžių ir tvirtai apsispręsti, ar verta pradėti karjerą programavimo srityje.

Apie tai, kokios esminės naujovės šiais metais laukia stojančiųjų į programuotojų akademiją? Kaip pasiruošti stojimui ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis programavimo mokymus? Įžvalgomis dalijasi „Sourcery Academy for Developers“ programos vystytojai – JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Technologijų departamentų vadovai Vytautas Paulauskas ir Rimantas Benetis.

Išmoksta dirbti komandose

„Devbridge“ technologijų direktoriaus Rimanto Benečio teigimu, akademijos studentai įgyja autentišką darbo technologijų industrijoje patirtį – simuliuojame įmonės veiklą, komandose dirbame prie įdomių projektų.

„Sourcery“ akademijos turinys padeda ne tik jaunesniesiems programuotojams tobulėti ar pagilinti turimus įgūdžius, bet ir visiems, svajojantiems pakeisti profesiją bei įgyti pagrindus ir reikalingų žinių žengti pirmuosius žingsnius programavimo srityje, pamatyti, kaip yra įgyvendinami pasauliniai IT projektai“, – akcentuoja R.Benetis.

Anot direktoriaus, nors praėjusiais metais dėl pandemijos paskaitos galėjo vykti tik nuotoliniu būdu, tačiau išaugę stojančiųjų į akademijas skaičiai bei įsitraukimas į mokymo procesą įrodė, kad formatas pasiteisino, o turinio kokybė išliko nepakitusi.

„Akademijos formatas ir šiemet išliks panašus. Vyks dešimt nuotolinių paskaitų, o po pirmųjų užsiėmimų studentai pradės dirbti prie savo komandos projekto. Akademijos dalyviai, aktyviai bendradarbiaudami komandose, turės sukurti IT produktą. Darbas daugiau nei du mėnesius vyks Agile principu, dirbant dviejų savaičių trukmės sprintais. Studentai tobulins turimus įgūdžius, o jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai“, – dalijosi R. Benetis.

Turinio atnaujinimui – dar daugiau dėmesio

„Devbridge“ technologinių praktikų direktoriaus Vytauto Paulausko teigimu, kasmet stengiamasi kruopščiai peržiūrėti, atnaujinti mokymų medžiagą, atkreipti dėmesį į studentų atsiliepimus bei atsižvelgti į technologijų tendencijas.

„Daugelis norėdami išmokti ar įvaldyti kokią nors technologiją, programavimo kalbą, pavyzdžiui, JavaScript ES6 modules, React, Webpack, ORM, dažniausi peržiūri kelių autorių paskaitas internete. Tačiau ta pati technologija labai dažnai yra pristatoma skirtingai, ten supažindinama tik su pagrindais, o tada ir kyla natūralūs klausimai. Kur ir kaip šią technologiją panaudoti geriausiai? Ar yra kokių nors alternatyvų? Kaip gi su šia technologija darbuojasi profesionalūs programuotojai? Atsižvelgę būtent į šiuos ir panašius klausimus paskaitose nebedėstysime pačių elementariausių pagrindų, o bandysime panaudoti technologiją praktinei problemai spręsti. Paaiškinsime ir praktiškai įrodysime, kaip pasitelkę įvairias technologijas mes kasdien kuriame sudėtingus programinės įrangos sprendimus Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos rinkoms“, – akcentuoja V. Paulauskas.

Akademija paruoš karjerai IT srityje

Anot V. Paulausko, renkantis bet kurią IT akademiją svarbu atkreipti dėmesį į tai, kas pateikia medžiagą, idealu, jei tai yra technologijų srities profesionalai. Tik tada būsite tikri, kad akademijos metu gausite atsakymus į jums kylančius klausimus. Visada verta pasiteirauti, kaip apie akademiją atsiliepia jos alumnai iš ankstesnių laidų - kas jiems patiko, ko pritrūko, pavyzdžiui, ar dar kartą rinktųsi tuos pačius mokymų organizatorius ir jų dėstomą kursą

„Pasirinkę „Sourcery Academy for Developers“ dalyviai mokysis web technologijų, JavaScript (EcmaScript 2015+), React bei backend programavimo kalbą. Jei kažkas iš potencialių studentų labai nori dirbti su Java programavimo kalba – tai yra lemiamas faktorius, suskubti pasidomėti mūsų akademija tuoj pat, kadangi kitą kartą tokia akademija bus kartojama tik po vienerių metų. Taip pat stojantieji jau turi žinoti bent vienos programavimo kalbos sintaksę, logikos sakinius (angl. control flow statements), turėti duomenų bazių pagrindus. Šiuos pagrindus kiekvienoje akademijos paskaitoje ir darbo grupėse metu bus stengiamasi išplėsti ir panaudoti tikslingai, kuriant tikrą produktą“, – pabrėžia vadovas.

Kaip viskas vyks?

„Sourcery Academy for Developers“ – tai du kartus per metus – rudenį ir pavasarį – vykstanti nemokama trijų mėnesių trukmės akademija pradedantiesiems, norintiems ugdyti programavimo srities kompetencijas ir greičiau integruotis į technologijų darbo rinką. Pakvietimus į nuotolinius kursus gaus 40 užsiregistravusių kandidatų iš Vilniaus ir Kauno. Dalyviai dirbs grupėse, kuriose visi norintieji gilins žinias mokymų bei individualių ir grupinių užduočių metu. Rudenį dalyviai mokysis JAVA programavimo kalbos, o pavasarį – .NET technologijų.

Akademijos dalyviai kurs tikrus interneto tinklalapių projektus, įtvirtins gautas teorines žinias praktiškai, taikys Agile projektų valdymo metodiką ir principus, susipažins su programinės įrangos kūrimo bei diegimo procesais. Dalyviai dirbs prie tikrų projektų ir lankys nuotolines kassavaitines paskaitas, taip pat tobulins turimus įgūdžius komandinio darbo metu. Jiems padės kompanijoje dirbantys profesionalai – mentoriai ir lektoriai. Norintys dalyvauti akademijoje kviečiami registruotis iki 2021 m. rugsėjo 23 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!