Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/79633/programavimas-nuo-mazu-dienu-paaiskejo-ka-apie-tai-mano-daugelis-lietuviu/spausdinti/

Programavimas nuo mažų dienų: paaiškėjo ką apie tai mano daugelis lietuvių

Publikuota: 2021-09-03 15:20
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Beveik pusė Lietuvos gyventojų norėtų, kad vaikams Lietuvoje būtų dėstoma programavimo pamoka nuo pirmosios klasės, rodo JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa.

Programavimas nuo mažų dienų: paaiškėjo ką apie tai mano daugelis lietuvių
Programavimas nuo mažų dienų: paaiškėjo ką apie tai mano daugelis lietuvių

Tyrimo metu 1003 Lietuvos gyventojų teirautasi, ar norėtų, kad vaikams Lietuvoje būtų dėstoma programavimo pamoka nuo pirmosios klasės, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Beveik pusė (48 proc.) šalies gyventojų norėtų, kad vaikams mūsų šalyje būtų dėstoma programavimo pamoka nuo pirmosios klasės. Pritariantys šiai idėjai (36 proc.) dažniausiai įvardijo, kad programavimas yra ateitis ir programavimo pamokos yra perspektyva bei investicija į ateitį. Pritarimą dažniau išreiškė vyrai, taip pat 18-45 m. respondentai, aukščiausio išsimokslinimo atstovai, didžiausias pajamas turintys tyrimo dalyviai ir didmiesčių gyventojai.

Vis dėlto 52 proc. respondentų, nepritariantys tokiai nuostatai, dažniausiai nuogąstavo, teigdami, jog programavimo pamokos nuo pirmosios klasės būtų pernelyg anksti, vaikai yra dar per maži, tokius argumentus išsakė 63 proc. nepritariančiųjų.

JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ viceprezidento ir Lietuvos padalinio vadovo Viktoro Gurgždžio teigimu, matydami globalų IT specialistų poreikį, būtina ne tik tobulinti mokymo programas, bet ir keisti požiūrį į technologijas švietimo instituciniu lygmeniu – nuo darželio, mokyklos iki universiteto.

„Technologijos vis efektyviau mums padeda įvairiose gyvenimo srityse. Kartu naujos galimybės atsiveria ne tik žmonėms, kurie jomis naudojasi, bet ir vaikams, kuriems programavimo disciplina vis dažniau įtraukiama į mokymų programų privalomųjų dalykų sąrašą dar pradinėse klasėse daugelyje ne tik tokių pažengusių Europos šalių, kaip Švedija, Jungtinė Karalystė, bet net ir kaimyninėje Estijoje“, – teigia „Devbridge“ vadovas.

Anot V. Gurgždžio, pokyčiai yra būtini ne tik pritraukti naujas investicijas į Lietuvą, bet ir išnaudoti šalies potencialą patiems užsiauginti IT talentus. Šalies inžinieriai jau dabar kuria sprendimus pasaulinio lygio kompanijoms, tačiau akivaizdus jų trūkumas verčia sukti galvą, kaip šį skirtumą reikės jau artimiausiu metu kompensuoti.

„Prieš dešimt metų šalyje matydami problemą dėl darbuotojų trūkumo įkūrėme nemokamas programavimo akademijas vaikams ir suaugusiems „Sourcery“. Pradėjome su programavimu pažindinti akademijoje 6–12 metų vaikus. Gal tiesiogiai tai įtakos mūsų veiklai ir neturės artimiausiu metu, bet gal suprasdami, kas yra programavimas, jie šią specialybę pasirinks ateityje ir taip ne tik papildys, bet ir pakreips Lietuvos darbo jėgos rinką į reikiamą kryptį“, – akcentuoja įmonės vadovas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!