Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/78347/ktk-ir-teltonika-networks-jungia-jegas-ateities-technologiju-vystymui/spausdinti/

KTK ir „Teltonika Networks“ jungia jėgas ateities technologijų vystymui

Publikuota: 2021-06-02 11:21
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kaune įsikūrusios ir elektronikos srityje besispecializuojančios įmonės skaičiuoja, kad artimiausiu metu joms reikės bent 1000 elektronikos inžinierių, tačiau labai panaši situacija yra ir su telekomunikacijų srities specialistais. Šiam poreikiui atliepti jėgas sujungia Kauno technikos kolegija (KTK) ir UAB „Teltonika Networks“, rašoma pranešime žiniasklaidai.

KTK ir „Teltonika Networks“ jungia jėgas ateities technologijų vystymui

Poreikis informacijos perdavimo paslaugoms (IRT) visuotino automatizavimo, robotizavimo bei duomenų virtualizavimo akivaizdoje auga eksponentiškai. Tai pasireiškia įvairiose veiklos srityse: švietimo, komercinėje, bankų, gamybinėje, informacinėje ar pramogų.

Specialistų deficitą didina ne tik 4.0 pramonės revoliucija ir spartus technologijų, tokių kaip daiktų internetas, 5G ryšys, augimas, bet ir reikalingas nuolatinis žinių atnaujinimas, siekiant žengti koja kojon su technologijomis.

Pasak KTK Elektronikos technikos programos kuratorės dr. Rūtos Jankūnienės, kolegija, matydama verslo poreikį ir artimai bendradarbiaudama su UAB „Teltonika Networks“ bei atsižvelgdama į jų poreikius, nusprendė praplėsti savo Elektronikos technikos studijų programą, pradedant vykdyti Telekomunikacijų specializaciją.

„Dabar rengiamiems elektronikos specialistams dažnu atveju trūksta specifinių žinių iš fizinių plačiajuosčių ryšio sistemų srities: pradedant nuo jų veikimo principų išmanymo, telekomunikacijų tinklo, kuriame veikia tokios sistemos, projektavimo bei konfigūravimo, baigiant tokios sudėtingos ryšio infrastruktūros eksploatacija.

Labai dažnai taip paruoštam specialistui po studijų tenka skirti nemažai laiko, o tuo pačiu, ir finansinių resursų, kad jis įgytų reikiamų žinių. Todėl bendradarbiaudami su UAB „Teltonika Networks“ kuriame Elektronikos technikos studijų programos „Telekomunikacijos“ specializaciją, kuri leis užpildyti šią taip reikalingų specialistų rengimo spragą“, – viliasi dr. R. Jankūnienė.

Spręsdami būsimų specialistų pasiūlos problemą, kartu su Kauno technikos kolegija, elektronikos komponentų gamybos įmonėmis „Continental Automotive Lithuania“, „HELLA Lithuania“, „Kitron“, ir „Littelfuse LT“, Kauno miesto turizmo, verslo ir investicijų plėtros bei tarptautinės miesto rinkodaros agentūra „Kaunas IN“ ir Kauno technologijos universitetu dalyvaujame „Ateitis – elektronikams“ iniciatyvoje“, – sako UAB „Teltonika Networks“ direktorius Giedrius Kukauskas.

Naujai ruošiami specialistai jau šiandien yra reikalingi rinkai, o savo praktinius įgūdžius galės tobulinti ne tik KTK laboratorijose, bet ir Teltonikos „IoT akademijoje“.

KTK ir „Teltonika Networks“ jungia jėgas ateities technologijų vystymui

„Kompanijoje turime įkūrę net keletą akademijų. Viena iš jų yra skirta elektronikos inžinieriams, kurių galime priimti virš 100 į praktiką.

Akademijoje praktikantai praleidžia 2-3 mėnesius. Jei matome potencialą, galime dar pratęsti praktinių įgūdžių lavinimo laikotarpį arba pasiūlyti prisijungti prie mūsų komandos iškart. Gerų inžinierių mes visada laukiame.

Kadangi specialistus ruošiame sau, todėl ir praktikos metu visi gauna realias užduotis, dirba prie tų pačių projektų, prie kurių dirba ir mūsų patyrę specialistai. Daug atliekama gaminių testavimų, specialių testavimams stendų ruošimų; praktikantai gauna ir palituoti, ir prisiliesti prie naujų gaminių kūrimo ar esamų tobulinimo.

Taip pat turime ir metrologijos kryptį, kurią renkasi žmonės, norintys atlikti įvairius matavimus, tokius kaip bevielio interneto dažnio stiprumo, ryšių tarp gaminių ir t. t.“, – galimybę atlikti praktiką pristato G. Kukauskas.

Telekomunikacijų kryptyje besispecializuojančios kompanijos atstovų teigimu, norint patenkinti rinkos poreikį, būtina populiarinti inžinerines studijų programas ir plėsti profesinį orientavimą dar mokykloje, atskleidžiant visą elektronikos inžinerijos srities potencialą.

Bendradarbiavimas tarp švietimo įstaigų bei verslo yra būtinas, siekiant paruošti specialistus, kurie būtų konkurencingi darbo rinkoje ir įgytų reikiamas bei realiame gyvenime pritaikomas žinias bei įgūdžius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!