Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/7747/prezidentas-kelia-lygiu-lavinimosi-galimybiu-ir-teises-mokytis-valstybine-kalba-problemas/spausdinti/

Prezidentas kelia lygių lavinimosi galimybių ir teisės mokytis valstybine kalba problemas

Publikuota: 2007-04-26 12:19
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: LR Prezidento spaudos tarnyba

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje „Švietimo valstybine kalba raidos problemos Vilnijoje“.

Praėjusią savaitę Lietuvos vadovas lankėsi Rytų Lietuvoje ir teigė savo akimis pamatęs problemas. Prezidentas pažymėjo, kad Lietuvos teisės aktuose kalbama apie teisę į mokslą, tačiau už tai atsakingieji ne visada geba, o gal kai kada net nenori tos teisės efektyviai įgyvendinti. Prezidento nuomone, kiek sėkmingai vaikai pasinaudos savo teise į mokslą, lemia mokymosi programų tinklas ir mokymosi sąlygos, o šiandien ši sritis – itin probleminė.

„Vaikai ir jų tėveliai tikisi, kad mokykla juos paruoš profesinėms studijoms ir visavertės savo ateities kūrimui. Tam reikia, kad vaikai mokytųsi geromis sąlygomis, pagal geras mokymosi programas, kurios padėtų pasirengti savarankiškam gyvenimui Lietuvoje“, - sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, Rytų Lietuvoje šiuo metu veikia dvi atskiros švietimo sistemos – lietuvių ir tautinių mažumų kalbomis. Šalies vadovas apgailestavo, kad mokyklose, kur mokoma valstybine kalba, dažnai neužtikrinama reikiamų sąlygų mokymuisi – tokiu būdu priešinama ir skaidoma visuomenė.

Lietuvos vadovas pažymėjo, kad kartais, tinkamų mokymuisi sąlygų nesudarymas bandomas pateisinti abejonėmis, esą nėra pakankamai norinčių lankyti lietuviškąsias mokyklas ir esą tai leidžia nesirūpinti reikiamomis patalpomis, mokslo įrangos atnaujinimu, vaikų pavėžėjimu. „Tai, kad atstumiami moksleiviai nuo lietuviškųjų mokyklų, reiškia ne ką kitą, kaip tik lygių lavinimosi galimybių bei teisės mokytis valstybine kalba suvaržymą. Reikėtų ir kuo greičiau atsisakyti ydingos tvarkos, kai nelietuviškų mokyklų moksleiviai laiko kitokį, nelygiavertį lietuvių kalbos brandos egzaminą. Tai – neteisinga ir vienų ir kitų moksleivių atžvilgiu“, - pabrėžė šalies vadovas.

Prezidentas paragino keisti tokią padėtį - valstybės investicijos ateityje turi būti skirstomos taip, kad nei lietuviškų, nei lenkiškų, nei rusiškų Lietuvos mokyklų vaikai nebūtų priversti mokytis netinkamomis mokslui, blogomis sąlygomis. Prezidento nuomone, moksleivio krepšelis, atnešęs daug naudos ir skaidrumo į švietimo sistemą, jokiu būdu negali būti iš vienų mokyklų ir kalbinių bendruomenių atimamas, o kitoms mokykloms ir kalbinėms bendruomenėms pridedamas. Pasak šalies vadovo, tokie savivaldybės tarybos sprendimai, kursto kalbinę nesantaiką ir griauna pilietinę santarvę Lietuvoje.

Prezidentas kvietė priimti palankius visiems sprendimus, remiantis tolerancija ir suvokimu, kad esame vieno krašto, vienos valstybės piliečiai. Pasak V.Adamkaus, perspektyvą turi tik mus visus į vieną pilietinę bendruomenę, į vieną Lietuvos tautą buriančios vertybės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!