Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/77456/kurkime-ateiti-jau-siandien-su-sumaniaja-inzinerija/spausdinti/

Kurkime ateitį jau šiandien su sumaniąja inžinerija

Publikuota: 2021-03-28 15:06
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Skaitmenizacija, robotizacija, dirbtinis intelektas, tvarumas, žiedinė ekonomika – šiuos žodžius dažnai girdime kalbose apie agrarinio sektoriaus ateitį. Tokius pat raktažodžius akcentuoja ir nauja bakalauro studijų programa „Sumanioji inžinerija“, kurią šiemet pradėjo vykdyti Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija.

Sumanioji inžinerija. Asociatyvi nuotr.
Sumanioji inžinerija. Asociatyvi nuotr.

Tai – išskirtinai į inovacijas orientuota ir vienintelė Lietuvoje studijų programa, kurioje bus ugdomi naujos kartos specialistai, gebantys sumaniąsias inžinerines sistemas diegti ir valdyti gyvojoje gamtoje. Didžiausias dėmesys šioje studijų programoje yra skiriamas ugdyti gebėjimams „komunikuoti“ su robotais ir dronais, naudoti sumaniąsias inžinerines sistemas bei dirbtinio intelekto taikomąsias programas.

Programoje siekiama įgyvendinti žiedinės ekonomikos tikslus žemės ūkio produktų gamybos, organinių atliekų utilizavimo ir bioenergijos gamybos sektoriuose. „Sumaniosios inžinerijos“ studijose sujungiami inžinerijos ir informatikos mokslai, be kurių šiandien neįsivaizduojama pažanga, negalimas ūkio tvarumas bei žaliojo kurso tikslų įgyvendinimas.

Baigusieji šią programą galės ne tik paversti skaitmeninės revoliucijos iššūkius efektyviais sprendimais žemės ūkio sektoriuje, bet ir sėkmingai spręsti gamybos efektyvumo didinimo, resursų taupymo, poveikio klimato kaitai mažinimo problemas, didinti agrarinio sektoriaus gamybos ir organinių atliekų tvarkymo tvarumą, žaliosios bioenergijos gamybą. VDU Žemės ūkio akademijoje parengti specialistai gebės įgyvendinti Europos Komisijos bendrosios žemės ūkio politikos iškeltą kompleksinį tikslą – modernizuoti žemės ūkio sektorių, diegiant inovacijas, skatinant praktinį jų taikymą, gerinant skaitmeninimą žemės ūkyje bei kaimo vietovėse.

Lietuvai būtina pereiti prie žiniomis ir aukšta pridėtine verte grįsto žemės ūkio. Inovacijų, skaitmeninių technologijų, dirbtinio intelekto taikomųjų programų diegimas, aukšto lygio skaitmeninių įgūdžių ir skaitmeninių technologijų platus naudojimas – tai ateitis, kuri yra kuriama jau šiandien. Šie sprendimai jau dabar labai padeda modernizuoti Lietuvos žemės ūkio sektorių, jame įgyvendinti žiedinės ekonomikos principus. Tik taip galima sukurti tvarų ateities ūkį, kuriam būdingi automatizuoti procesai, mažos darbo sąnaudos ir didelis našumas, maža tarša ir mažas CO2 pėdsakas. Norint pasiekti sėkmę skaitmeniniame ūkininkavime svarbiausia yra žinios ir kompetencijos, padedančios išlikti konkurencingais globalioje aplinkoje.

„Sumaniosios inžinerijos“ studijų programa skirta jaunimui, kuriam rūpi kurti ir diegti skaitmenines inžinerines inovacijas bei dirbti kartu su robotais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!