Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/76059/universitetai-ruosiasi-naujam-semestrui-iki-metu-vidurio-dirbs-neiprastai/spausdinti/

Universitetai ruošiasi naujam semestrui: iki metų vidurio dirbs neįprastai

Publikuota: 2021-01-04 07:01
Tematika: Švietimas, studijos
Autorius: Tadas Vaitelė
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Koronavirusas tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje kardinaliai pakeitė žmonių gyvenimus. Griežtos karantino taisyklės sujaukė visus įmanomus planus, privertė užsidaryti kai kuriuos verslus, sustabdė ir akademinę bendruomenę. Lietuvoje universitetai persikėlė į kiekvieno studento, dėstytojo namus, o ugdymo procesas vykdomas tik nuotoliniu būdu.

Universitetai ruošiasi naujam semestrui: iki metų vidurio dirbs neįprastai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Sausio mėnuo – pats darbų įkarštis universitetuose. Dėstytojai paskaitose dėlioja paskutinius akcentus, o studentai ruošiasi egzaminams. Covid-19 pandemija akademinę bendruomenę privertė adaptuotis ir visus šiuos darbus ruošti iš namų. Sesijos metu universitetuose taip pat nebus nei dėstytojų, nei studentų – egzaminai organizuojami nuotoliniu būdu.

Tokia pasikeitusi tvarka privertė adaptuoti ir egzaminų tvarką, užduotis.

„Kalbant apie egzaminus, vykdomi visi egzaminai, tik dalyje modulių keitėsi atsiskaitymo forma, pvz., iš atsiskaitymo raštu į atsiskaitymą žodžiu. Atsiskaitymo užduotys keitėsi į atviros knygos užduotis, atvirų klausimų atsiskaitymus, laike apribotus testus ir kiti būdus“, – tikino Marius Lapinskas, Kauno technologijų universiteto (KTU) atstovas žiniasklaidai.

Tokią pačią praktika taikyti žada ir Vilniaus universitetas (VU).

Grįžti į auditorijas neplanuojama ir pavasario semestro, kuris prasideda vasario mėnesį, pradžioje. Studijos ir toliau vyks nuotoliniu būdu, galimas ir mišraus būdo taikymas. VU kiek anksčiau tai pranešė rektoriaus išplatintu pranešimu studentams:

„Reaguodamas į epidemiologinę situaciją šalyje ir siekdamas užtikrinti viruso plitimo prevenciją mūsų universitete, šiandien (gruodžio 15 d., – aut. past.) Senatas nusprendė, kad studijų veiklos Vilniaus universitete pavasario semestro metu bus vykdomos nuotoliniu arba mišriu būdu“, – rašė VU rektorius Rimvydas Petrauskas.

„Studijų pasiekimų vertinimo veiklos vyks nuotoliniu būdu. Šios veiklos gali būti vykdomos tiek raštu, raštu ir žodžiu ar tik žodžiu, tad dėstytojai kartu su studentais turi platų spektrą pasirinkimų, kokį pasiekimų vertinimo metodą naudoti“, – apie VU planuojamus vykdyti egzaminus sakė Viešosios komunikacijos poskyrio vadovė Rima Juciutė.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas („Vilnius Tech“) naujienų portalui tv3.lt teigė, kad visi atsiskaitymai vyks taip, kaip ir pavasarį – nuotoliniu būdu.

„Jau rudens semestro pradžioje buvo tikimasi, kad pasikartos pavasario semestro scenarijus ir bus pereita prie pilnai nuotolinių studijų modelio. Dėstytojams buvo rekomenduojama laboratorinius darbus, tyrimus ir praktinius užsiėmimus organizuoti semestro pradžioje, nenukeliant jų į semestro pabaigą <...> Sausio mėnesį kai kurių programų baigiamųjų kursų studentai ginsis baigiamuosius darbus, šių darbų gynimas komisijose taip pat vyks tik nuotoliniu būdu“, – komentavo „Vilnius Tech“ Studijų direkcijos direktorė Nora Skaburskienė teigė, kad bent jau iki sausio mėnesio vidurio nėra numatomi jokie pokyčiai studijų procese, o ir kitas semestras planuojamas nuotoliniu būdu.

„Kol kas kitą semestrą planuojame pradėti pilnai nuotoliniu būdu. Stebint pasaulinę ir šalies situaciją, panašu, kad ir kitą semestrą studijų procesas vyks nuotoliniu būdu. <...> Jei atsirastų galimybė atsiskaitymus vykdyti tradiciniu būdu, t. y. gyvai, būtų svarstomos tokių pokyčių įgyvendinimo galimybės“, – kalbėjo N. Skaburskienė.

VU Viešosios komunikacijos poskyrio vadovė reziumavo tai, ką dabar išgyvena aukštosios mokyklos, švietimo procesą pavadindama ne kokybišku mokymusi, o tvarkymusi su krize:

„Tai, kas šiuo metu vyksta tiek aukštosiose mokyklose, tiek visame švietimo sektoriuje, yra tvarkymasis su krize, o ne sistemingai paruoštas kokybiškas nuotolinis mokymas. Norint tinkamai ir kokybiškai perorganizuoti studijas į nuotolines, reikia keisti dėstymo metodus, studentams duodamas užduotis, vertinimo strategiją ir metodus.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!