Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/75491/kolegijos-stiprina-rysius-su-lietuvos-savivaldybemis/spausdinti/

Kolegijos stiprina ryšius su Lietuvos savivaldybėmis

Publikuota: 2020-11-18 21:06
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Norėdami didinti aukštojo mokslo prieinamumą, gerinti įsidarbinamumo rodiklius ir stiprinti ryšius tarp regionų ir aukštojo mokslo, kolegijų vadovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos savivaldybių asociacija, rašoma pranešime.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) direktorės Romos Žakaitienės nuomone, pasirašyta sutartis tarp Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos (LKDK) ir LSA bei būsimas intensyvesnis bendradarbiavimas leis ne tik sustiprinti ryšius, bet ir bendradarbiaujant išspręsti dalį regioninių problemų.

„Bendradarbiavimas tikrai buvo ir iki šiol, tačiau jo norisi glaudesnio ir intensyvesnio. Neabejoju, kad ši sutartis leis tai padaryti. Dabar į šį projektą bus įtrauktos ir regionų plėtros tarybos, kurios įgyvendindamos regioninę politiką 10-yje šalies regionų artimai dirba su socialiniais partneriais ir aukštosiomis mokyklomis.

Nuo šiol turėsime duomenis, kuriose srityse, kurios kolegijos specializuojasi ir analogiškai sąrašą, kokiame regione, kokį aktualų klausimą kolegija su savo resursais galėtų padėti išspręsti. Dirbant struktūrizuotai, lengviau rasime vieni kitus ir gausime abipusės naudos. Veiklos sričių ir sąlyčio taškų gali būti labai daug, reikia tik noro ir kūrybiškumo dirbant kartu“, - sako LSA direktorė R. Žakaitienė.

LKDK prezidento Nerijaus Varno teigimu, bene, pagrindinė koleginio sektoriaus misija yra aukštojo mokslo prieinamumo didinimas, taikomųjų mokslo tyrimų vykdymas ir regionų poreikių atliepimas. Būtent ši sutartis ir padės dar tampriau ir efektyviau dirbti bei užtikrinti šalies regionams reikalingą pagalbą, kurią gali suteikti aukštosios mokyklos su savo dėstytojais, laboratorijomis ir studentais.

„Kolegijų sektorius binarinėje aukštojo mokslo sistemoje yra unikalus tuo, kad kolegijos buvo įsteigtos skirtingose savivaldybėse, kad jų tinklas Lietuvoje padengtų regionus. Didžiuosiuose miestuose Kaune, Vilniuje ar Klaipėdoje turime ne po vieną, o po kelias didesnes ar specializuotas, valstybines ar privačias kolegijas, o regionuose aktyviai veikiančias Utenos, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių ir kitas kolegijas.

Skirtingai nei universitetai, kurie labiau orientuoti į studento akademinį kelią ir labiau konkuruoja tarptautinėje erdvėje, kolegijos savo veiklą plėtoja atliepdamos savivaldos, regionų, verslo, viešojo sektoriaus poreikius bei didina aukštojo mokslo prieinamumą visoje Lietuvoje.

Pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) padės jau vystomą veiklą susisteminti ir padaryti efektyvesne. Sąlyčio taškų yra labai daug, kolegijų potencialas gali būti labiau išnaudojamas – nuo įvairiausių dizaino, inžinerinių projektų įgyvendinimo iki ikimokyklinio ugdymo ar savanorystės“, – teigia LKDK prezidentas N. Varnas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!