Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/74000/lietuvos-ir-lenkijos-ministrai-atnaujino-pries-15-metu-sudaryta-susitarima-aukstojo-mokslo-srityje/spausdinti/

Lietuvos ir Lenkijos ministrai atnaujino prieš 15 metų sudarytą susitarimą aukštojo mokslo srityje

Publikuota: 2020-08-03 17:57
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: LR švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Rugpjūčio 3 dieną Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje ministras Algirdas Monkevičius ir Lenkijos aukštojo mokslo ir mokslo ministras Wojciechas Murdzekas pasirašė Lietuvos Vyriausybės ir Lenkijos Vyriausybės susitarimą, kuriuo abi šalys pripažįsta viena kitos valstybėse vykusias dalines studijas, įgytas vidurinio bei aukštojo mokslo kvalifikacijas, mokslo ir meno laipsnius.

„Atnaujinome ne tik susitarimą, bet ir aptarėme konkrečius planus kartu bendradarbiauti tarptautiniuose tinkluose. Sutarėme, kad kreipsimės į Europos Sąjungos institucijas dėl bendro mokslinių bazių pasitelkimo mokslo institutams ir universitetams. Paskutinį kartą šis susitarimas atnaujintas prieš penkiolika metų. Tai svarbus dokumentas, stiprinantis abiejų valstybių bendradarbiavimą mokslo srityje“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Lenkijos aukštojo mokslo ir mokslo ministras Wojciechas Murdzekas pritarė, kad susitarimo pasirašymas – pagrindas toliau bendradarbiauti ir plėtoti abiejų šalių santykius.

Šiandien pasirašytas susitarimas atnaujina 2005 metais Vilniuje pasirašytą tokią pačią sutartį. Susitarimas atnaujinamas, kadangi per keletą metų pasikeitė abiejų šalių aukštojo mokslo sistemos, teikiamos kvalifikacijos.

Susitarimu skatinamas šalių bendradarbiavimas aukštojo mokslo, mokslo ir meno srityse, palengvinamas mokslo ir studijų institucijų studentų bei darbuotojų mobilumas.

Nuo sutarties pasirašymo 2005 m. Lietuvoje, Studijų kokybės vertinimo centre, kvalifikacijos buvo pripažintos daugiau nei tūkstančiui į Lietuvą tęsti studijų ar dirbti atvykusių asmenų.

Atnaujintame susitarime patikslintos formuluotės, įtraukta informacija apie Lietuvoje akademinį pripažinimą atliekančias institucijas, kadangi nuo 2012 m. Lietuvoje akademinį pripažinimą atlieka ne tik Studijų kokybės vertinimo centras, bet ir dešimt ministerijos leidimą gavusių aukštųjų mokyklų. Taip pat peržiūrėtas šalyse teikiamų kvalifikacijų ir kvalifikacijas liudijančių dokumentų sąrašas, kvalifikacijų atitikmenys.

Lietuvai ypač svarbu tai, kad naujame susitarime numatytas Lietuvoje teikiamo profesinio bakalauro kvalifikacijos pripažinimas. Ši kvalifikacija Lietuvoje pradėta teikti tik nuo 2006 metų. Susitarime taip pat numatytos lankstesnės šio dokumento atnaujinimo ir papildymo sąlygos. Sutartis sudaryta dešimties metų laikotarpiui ir gali būti automatiškai pratęsta.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!