Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/73586/prie-smsm-iniciatyvos-skatinti-pirmakursius-jungiasi-ir-kitos-ministerijos-numatyta-daugiau-tiksliniu-stipendiju/spausdinti/

Prie ŠMSM iniciatyvos skatinti pirmakursius jungiasi ir kitos ministerijos: numatyta daugiau tikslinių stipendijų

Publikuota: 2020-07-02 12:18
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: LR švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Nuo rugsėjo 1 d. pirmakursiams, pasirinkusiems žemės ūkio, miškininkystės bei regionų plėtrai aktualias informatikos, matematikos ir inžinerijos studijas, bus mokamos 200 Eur stipendijos. Tokį sprendimą priėmė Vyriausybė. Jau anksčiau nutarta 300 Eur dydžio stipendijas skirti pedagogikos studijų pirmakursiams.

Prie ŠMSM iniciatyvos skatinti pirmakursius jungiasi ir kitos ministerijos: numatyta daugiau tikslinių stipendijų
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Taip siekiama pritraukti daugiau stojančiųjų į tas sritis, kur numatomas specialistų trūkumas.

Skatinamosios stipendijos bus mokamos valstybinių aukštųjų mokyklų studentams, studijuojantiems valstybės finansuojamose vietose. Joms lėšų skirs sritis kuruojančios ministerijos: pedagogams – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, inžinerinės pramonės ir informacinių technologijų specialistams – Ekonomikos ir inovacijų ministerija, žemės ūkio specialistams – Žemės ūkio ministerija.

„Palaikome ministerijų atsaką į mūsų kvietimą šakinėms ministerijoms skatinti stojančiuosius rinktis valstybei reikalingas studijas. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija savo ruožtu stipendijomis šiemet skatins stojančiuosius rinktis pedagogo profesiją. Tikimės, kad ir kitos šakinės ministerijos prisidės prie tokios iniciatyvos savo sektoriuose reikalingoms profesijoms skatinti“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) nuo šių mokslo metų pradžios planuoja skirti 200 eurų tikslines skatinamąsias stipendijas studentams, pasirinkusiems studijuoti Lietuvos regionų plėtrai aktualius informatikos, matematikos ir inžinerijos mokslus Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio regionuose veikiančiuose universitetuose ir kolegijose.

Kaip pastebi EIMIN, Lietuvos verslas ir užsienio investuotojai kasmet bene labiausiai laukia informacinių technologijų, inžinerijos ir technologijos studijų programų absolventų, tačiau šių krypčių studijos sėkmingai vykdomos tik Vilniaus ir Kauno aukštosios mokyklose, o kituose regionuose jaučiamas didelis šių sričių specialistų trūkumas. Stipendijos bus skiriamos tiems Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio regionuose veikiantiems universitetams ir kolegijoms, kurie turi su aukštos pridėtinės vertės sektoriais susijusias programas, tačiau nesurenka studentų.

Siekiama, kad pagal šias programas būtų sudaryta bent po vieną studentų grupę Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio regionuose.

Numatoma, kad 200 eurų mėnesinė stipendija būtų mokama visą studijų laikotarpį – 4 metus. Stipendijas numatoma skirti 430 studentų.

Žemės ūkio ministerija planuoja, kad iš jai 2020 m. skirtų biudžeto asignavimų skatinamąsias 200 eurų siekiančias stipendijas kas mėnesį nuo šio rudens iki metų pabaigos gali mokėti 130 studentų.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, 2020 m. įstojusieji į valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas, bus skatinami 300 eurų stipendijomis – tokios stipendijos bus skiriamos ne tik įstojusiems į bakalauro studijas, bet ir į profesines pedagogikos studijas, kurias galima rinktis jau įgijus dalyko bakalauro ar magistro laipsnį. Be to, atsižvelgus į valstybės poreikius, ministro nustatyta tvarka stipendijos bus skirtos ir tiems, kurie pedagogikos studijas pasirinks kaip gretutines.

Planuojama, kad nuo šių metų rudens tokios stipendijos iš viso galės būti mokamos 845 pedagogines studijas pasirinkusiems asmenims: 585 įstojusiems į bakalauro studijas, 210 įstojusių į pedagogikos profesines studijas ir 50 pasirinkusių pedagogikos gretutines studijas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!