Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/73367/lietuva-pirma-karta-dalyvauja-tarptautiniame-superkompiuteriu-skaiciavimu-konkurse/spausdinti/

Lietuva pirmą kartą dalyvauja tarptautiniame superkompiuterių skaičiavimų konkurse

Publikuota: 2020-06-15 21:45
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Devintus metus iš eilės Tarptautinė superkompiuterių konferencija (ISC) organizuoja konkursą, kuriame dalyviai kviečiami rasti sprendimus aktualioms šių dienų problemoms. Pirmą kartą tarp keturiolikos geriausių komandų savo vardą gali matyti ir Lietuva.

„Turing Society“, nuotr. Mindaugas Sadūnas
„Turing Society“, nuotr. Mindaugas Sadūnas

Superkompiuteris kaip sprendimų įrankis

Dirbtinis intelektas (DI) pamažu pasitelkiamas beveik visose pramonės šakose, medicinoje, naudojamas išmaniųjų miestų įrengimui. Pagrindinis įrankis sėkmingam jo pritaikymui – itin našaus skaičiavimo superkompiuteriai. HPC (angl. High Performance Computing) – tai procesas, kuomet įvairiausių problemų sprendimams pasitelkiama tūkstančius kartų didesnė procesoriaus galia nei paprasto nešiojamo kompiuterio.

Matydama didėjančią profesionalų, dirbančių su HPC kompiuterių sankaupa, paklausą, Tarptautinė superkompiuterių konferencija devintus metus iš eilės kvietė jaunuolius iš viso pasaulio dalyvauti jų organizuojamame konkurse „ISC 2020 Student Cluster Competition“ ir spręsti realaus laiko pasaulines problemas.

Lietuvos moksleiviai ir studentai – tarp vienų geriausių dalyvių

Viena konkurso komandų buvo ir lietuviai, atstovaujantys informacinių technologijų organizaciją „Turing Society“. Pasak komandos kapitono, „Turing Society“ bendraįkūrėjo Luko Kaminskio, Lietuvoje yra tik keli universitetiniai kursai, kuriuose šiek tiek susipažįstama su HPC ir superkompiuterių veikimu. Todėl renkantis komandos narius žinios nebuvo esminis kriterijus – labiau kiekvieno individualus noras dirbti ties skirtingomis HPC sritimis. Tad dalis komandos tapo ne tik studentai, bet ir entuziastingi skaitmeninių įgūdžių mokyklos „Turing School“ moksleiviai, kurie tarp visų tarptautinių studentų – vieninteliai, besimokantys dar mokyklose suoluose. L. Kaminskis užsimena, jog be komandos mentorių Oleg Mirzianov, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto, LCC tarptautinio universiteto dėstytojo ir „Turing School“ mokytojo, bei Pauliaus Veleško, pirmojo lietuvio, konkurse dalyvavusio kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų universiteto komanda, nebūtų išsivertę – jie padėjo visai komandai pasiruošti, apmokė, kaip spręsti pagrindinius HPC uždavinius.

Lietuviai jau dalyvavimo paraiškoje iš karto turėjo parodyti savo techninių žinių lygį – pateikti naudojamų kompiuterių architektūrą, pagrįsti efektyvumą ir ją pritaikyti dirbtinio intelekto ir fizikinių dėsnių realaus laiko simuliacijose. Nors pradžioje užduotys atrodė kompleksinės, lietuvių komanda jas įveikė ir pateko tarp geriausiai pasirodžiusiųjų iš Pietų Afrikos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Vokietijos, Singapūro, Taivano, Indonezijos, Kinijos, Lenkijos ir Ispanijos šalių. Dabar atrinktos komandos virtualioje erdvėje ieško sprendimo būdų, padėsiančių COVID-19 viruso plitimo, klimato kaitos pristabdymui ir net kosmologijai. „Šiuo metu turime simuliuoti baltymų sintezės procesus, nagrinėti ledynų tirpimą, atlikti kosmologines simuliacijas izoliuotoje žvaigždžių sistemoje,“ – dalinosi L. Kaminskis.

„Turing School“ moksleivis Vykintas Valužis džiaugiasi, jog taip pat yra komandos dalis. Jo teigimu, dalyvavimas konkurse jam tapo išmoktų duomenų mokslo ir dirbtinio intelekto būrelių praktinis žinių panaudojimas. Moksleivis paantrina L. Kaminskiui, jog HPC šiuo metu yra viena inovatyviausių informacinių technologijų sričių, superkompiuterių paklausa vis augs, o komandos dalyvavimas konkurse įrodys, jog ir Lietuva geba rasti geriausius sprendimus pasaulinio masto problemoms.

Konkurso pabaiga numatoma birželio 24 d. Trys geriausiai pasirodžiusios komandos bus atrinktos pagal jų pasirodymą skirtingų etapų – HPC panaudojimo, programavimo, dirbtinio intelekto, inovacijų aplikavimo, interviu – užduotyse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!