Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/71592/studiju-mugeje-ir-pasaulines-aktualijas-atspindincios-studiju-programos/spausdinti/

Studijų mugėje – ir pasaulines aktualijas atspindinčios studijų programos

Publikuota: 2020-02-06 18:49
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vasario 6-7 dienomis 18-oje tarptautinėje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodoje „Studijos 2020“ Mykolo Romerio universitetas pristatys naujas ir atnaujintas studijų programas, atspindinčias pasaulines aukštojo mokslo, darbo rinkos tendencijas.

Mykolo Romerio universitetas jau 2019 metais pradėjo intensyvų bakalauro ir magistro studijų programų tinklelio atnaujinimą. Naujos MRU bakalauro ir magistro programos, kurias jau bus galima rinktis 2020 metais, bus pristatytos ir parodoje „Studijos 2020“.

Pasak MRU Priėmimo ir rinkodaros skyriaus vadovo Sauliaus Bugailiškio, universitetas pasiūlys ir 4 naujas bakalauro programas, iš kurių dvi („Globalus verslas ir modernioji rinkodara“ bei „Daugiakultūrė komunikacija ir naujosios medijos“) bus vykdomos anglų kalba.

Dėmesys – studijų programų tarpdiscipliniškumui

Studijų mugėje – ir pasaulines aktualijas atspindinčios studijų programos

Vienas svarbiausių uždavinių šiuolaikiniam universitetui – pasiūlyti tokias programas, kurios jungtų skirtingas mokslų sritis, suteiktų ne tik žinias, bet ir universalias kompetencijas, jungtų skirtingas sritis, tarkim, teisės, vadybos ir technologijų, padėtų lengviau orientuotis ir prisitaikyti itin dinamiškoje darbo rinkoje. Šia kryptimi nuosekliai dirba ir Mykolo Romerio universitetas. Nauja bakalauro studijų programa „Teisė ir finansinės technologijos“ skirta naujos kartos teisininkų, kurie galėtų dirbti ne tik teisinių, bet ir finansinių, technologijų paslaugų institucijose, paruošimui. Teisės specialistų poreikis elektroninės bankininkystės, investavimo, draudimo, kibernetinio saugumo kompanijose nuolat didėja: 2016 m. Lietuvoje veikė 82 „FinTech“ įmonės, 2017 m. – 117, o 2018 m. jų jau buvo 170. Nuo 2017 m. iki 2018 m. darbuotojų skaičius šiame sektoriuje padidėjo nuo 1900 iki 2600, o dauguma „FinTech“ įmonių Lietuvoje prognozuoja, kad ir teisės specialistų poreikis finansų sektoriuje tik didės.

Dar viena MRU naujiena – studijų programa „Teisė ir kriminalistika“. Šiose teisės krypties studijose daug dėmesio skiriama ne tik bendriems teisės krypties dalykams, bet ir specializuotoms profesinėms disciplinoms, tokioms kaip teismo psichologija, apklausų psichologija, teismo medicina ir psichiatrija, žvalgybinės veiklos pagrindai, kriminalistikos istorijai, kriminalistikos technika ir technologijos ir kitoms.

Kibernetinis saugumas – viena didžiausių XXI amžiaus grėsmių, o kibernetinio saugumo specialistų poreikis – milžiniškas. Reaguodama į šias tendencijas MRU pristato atnaujintą bakalauro studijų programą „Technologijų ir kibernetinio saugumo vadyba“, kuri ruoš kvalifikuotus ir profesionalius technologijų ir kibernetinio saugumo vadybos specialistus, suprantančius informacinių ir verslo technologijų plėtros iššūkius šiuolaikinei visuomenei, turinčius kompetencijų efektyviai valdyti privačių, viešojo sektoriaus ir nevyriausybinių organizacijų procesus užtikrinant kibernetinį saugumą bei duomenų apsaugą.

Dvi atnaujintos programos bus vykdomos anglų kalba

Dvi atnaujintos MRU bakalauro programos „Globalus verslas ir modernioji rinkodara“ bei „Daugiakultūrė komunikacija ir naujosios medijos“ Mykolo Romerio universitete bus vykdomos anglų kalba. Kadangi didžiojoje dalyje Vakarų Europos šalių bakalauro studijos trunka 3 metus, bakalauro programa „Globalus verslas ir modernioji rinkodara“ taip pat pereina prie trejų metų trukmės formato. Ši programa rengs specialistus, gebančius analizuoti ir išmanyti bei taikyti praktikoje modernios rinkodaros išteklius globalaus verslo aplinkoje.

Iš pagrindų atnaujinta ir bakalauro programa „Daugiakultūrė komunikacija ir naujosios medijos“. Ypač aktuali šiuolaikinės rinkodaros ir komunikacijos tema – kaip komunikuoti, kokius medijos kanalus ir įrankius efektyviai naudoti daugiakultūrinėje aplinkoje. Šios programos išskirtinumas – galimybė pasirinkti mokytis 2-3 užsienio kalbas, tarp kurių ir sparčiai populiarėjančios Azijos šalių kalbos – kinų, korėjiečių, japonų.

Universitetinis išsilavinimas turi būti prieinamas

Mykolo Romerio universitetas taip pat pasisako už kuo didesnį aukštojo išsilavinimo prieinamumą – o tai dar viena ryški pasaulinė universitetų tendencija. „Pasauliniu mastu universitetinis lavinimas jau seniai tapo masiniu, siekiama jį padaryti prieinamu kuo didesnei visuomenės daliai, universitetai yra sukūrę įvairių efektyvių būdų ir priemonių, kaip išlaikyti aukštą universitetinių studijų kokybę“, – sako Pasaulio universitetų asociacijos (IAU) tarybos narė, Mykolo Romerio universiteto rektorė profesorė Inga Žalėnienė.

Tad, pasak I. Žalėnienės, šiandien klaidinga visą dėmesį skirti tik talentingiausiems, turintiems daugiau galimybių vaikams, vadovautis elitinio universitetinio lavinimo samprata. „Pasauliniai tyrimai rodo, kad aukštąjį išsilavinimą įgiję jaunuoliai yra sėkmingesni gyvenime, todėl universitetai turi prisidėti prie socialinės atskirties mažinimo, tvarios visuomenės kūrimo“. Pasak rektorės, didindami universitetinio išsilavinimo prieinamumą universitetai gali tapti tuo „socialiniu liftu“, kuris padėtų vaikams iš mažiau pasiturinčių šeimų, regionų siekti aukštojo išsilavinimo ir atrasti savo vietą gyvenime.

MRU jau ne pirmus metus įgyvendina socialinį edukacinį projektą „4mm. Pasistiebk“, skirtą mokyklas baigusiems jaunuoliams, kurie dėl įvairių asmeninių, socialinių ar ekonominių priežasčių neturėjo galimybės kokybiškai mokytis ir prarado šansą siekti universitetinio išsilavinimo. „Šio projekto dalyviams norime tą šansą suteikti – papildomai pasimokyti su mokytojais ir vėliau siekti universitetinio išsilavinimo“, – sako šio projekto koordinatorė Rasa Vilnienė. Daugiau informacijos apie projektą „4mm.Pasistiebk“ taip pat bus galima sužinoti MRU stende apsilankius parodoje „Studijos 2020“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!