Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/70604/lietuvoje-tobulinama-kibernetinio-saugumo-specialistu-mokymo-baze/spausdinti/

Lietuvoje tobulinama kibernetinio saugumo specialistų mokymo bazė

Publikuota: 2019-11-20 15:45
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Augant kibernetinės saugos svarbai, Vilniaus universitetas kartu su kibernetinio saugumo bendrove pradeda naują mokymų programą. Šiuo metu kibernetinė sauga integruojama į kelias informacinių technologijų studijų disciplinas, o artimiausiu metu planuojama suformuoti ir atskirą dalyką, kurį galės rinktis ir kitų studijų krypčių studentai. Kibernetinio saugumo specialistai ypač paklausūs Lietuvoje, tokių kompetencijų poreikis nuolat auga visame pasaulyje, todėl būsimiems programoms absolventams atsiveria puikios perspektyvos.

Pritaikyta globaliai rinkai

Kibernetinio saugumo specialistai pradedami ruošti Vilniaus universiteto (VU) Informatikos instituto Kibernetinio saugumo laboratorijai sudarius bendradarbiavimo sutartį su viena didžiausių kibernetinio saugumo bendrovių „Check Point Software Technologies“. Izraelio kompanijos kuriama „Check Point SecureAcademy™“ akademinė programa veikia visame pasaulyje. Ji skirta aukštojo mokslo įstaigoms ir dažniausiai yra integruojama į studijų programas.

Šiuo metu ši programa Lietuvoje integruojama į kelias Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto informacinių technologijų (IT) disciplinas, o ateityje planuojama suformuoti atskirą kibernetinės saugos discipliną, kurią, kaip laisvai pasirenkamą dalyką, galės rinktis IT, programų sistemų bei informatikos krypties studentai. Mokymų programa pateikiama anglų kalba, todėl tikimasi, kad tai padės pritraukti užsienio studentų ir palengvins lietuvių absolventų įsitraukimą į tarptautines kompanijas, kurių kuriamų kompetencijų centrų Lietuvoje apstu.

„Check Point Software Technologies“ šios programos pagrindu nemokamai suteikia mokymų medžiagą universiteto dėstytojams, taip pat visą reikalingą programinę bei techninę įrangą laboratorijoms, kurios vertė siekia kelis šimtus tūkstančių eurų. Dėstytojams suteikiama galimybė nemokamai pasitikrinti žinias trečių šalių testavimo centruose ir įgyti visame pasaulyje pripažįstamą kibernetinio saugumo administratoriaus sertifikatą.

Pagal „Check Point SecureAcademy™“ taisykles ir metodiką studentai visame pasaulyje ruošiami vienodai, todėl esminių skirtumų Lietuvoje nebus. Vienintelė svarbi naujovė, kurią planuojama įgyvendinti, – į paskaitas bus kviečiami specialistai iš įvairių verslo įmonių, taip pat „Check Point Software Technologies“ ekspertai, kurie su studentais dalysis geriausiomis praktikomis apie realias grėsmes bei organizacijų patiriamus kibernetinius iššūkius.

Dėmesys ne tik žinioms, bet ir įgūdžiams

VU Informatikos instituto Kibernetinio saugumo laboratorijos lektorius Eduardas Kutka įžvelgia ir daugiau šios partnerystės naudų: „Pirmiausia, gavę prieigą prie bendrovės mokymo bazės, studentai turi galimybę įgyti realių įgūdžių, kuriuos galės pritaikyti vėlesniame profesiniame tobulėjime. Be to, labai vertiname, kad ši kompanija nori padėti ruošti ne tik būsimus specialistus, bet ir ypatingą dėmesį skiria dėstytojų tobulėjimui.“

Lektoriaus teigimu, įvairūs tyrimai rodo, kad kibernetinės saugos specialistų kasmet vis labiau trūksta, ir tai būdinga ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui. „Tobulėjančios technologijos stipriai keičia mūsų gyvenimą ir kelia iššūkių mūsų saugumui bei privatumui. Visuomenei reikalingi ne tik technologiniai sprendimai, bet ir asmeninė kibernetinio saugumo higiena. Turime ugdyti specialistus, gebančius mus apsaugoti ir suvaldyti pavojus, kurių atsiranda dėl daiktų interneto skvarbos į kasdienes veiklas“, – argumentuoja E. Kutka.

Universiteto Kibernetinio saugumo laboratorijos vadovas doc. dr. Linas Bukauskas akcentuoja, kad dalyvavimas programoje suteikia papildomas galimybes naujoms mokslinių tyrimų kryptims vykdyti: „Mokslininkai įgyja prieigą prie žinių bazių ir technologinių sprendimų, kurie paįvairins eksperimentinės plėtros veiklas.“

Pagrindinis programos tikslas, anot „Check Point Software Technologies“ atstovo Baltijos šalims Giedriaus Markevičiaus, – paruošti specialistus, kurie ne tik būtų teoriškai susipažinę su kibernetiniu saugumu, bet ir žinotų, kokiais įrankiais suvaldyti grėsmes. „Vilniaus universitetas yra ne tik aukštojo mokslo lyderis šalyje, bet ir ruošia puikius kibernetinio saugumo specialistus. Užtikrinti augantį jų poreikį – nemenkas iššūkis. Universitetai dažniausiai suteikia teorinių žinių, o mes kartu sieksime, kad studentai po studijų baigimo čia ir dabar mokėtų spręsti kibernetinius iššūkius ir galėtų darniai integruotis į privatų bei valstybinį sektorius“, – teigia ekspertas.

Ugdyti organizacijų sąmoningumą

G. Markevičiaus teigimu, per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje pastebima didelė valstybinių organizacijų branda kibernetinio saugumo klausimais. Daugėja ir įmonių, kurios suvokia šių specialistų svarbą. „Pasauliniame kibernetinio saugumo indekse Lietuva pakilo iš 57-os į 4-ą vietą. Ir vis tik, kibernetinių incidentų mastas didėja, todėl verta ugdyti ne tik specialistus, bet ir organizacijų sąmoningumą – skatinti investuoti į žmogiškuosius resursus bei apsaugos sprendimus“, – argumentuoja G. Markevičius.

Ekspertas pastebi, kad didžiausią grėsmę kibernetinio saugumo srityje mes keliame patys sau manydami, kad kibernetiniai incidentai mūsų nepalies. Nors kibernetiniai iššūkiai skirtinguose pasaulio regionuose gali nežymiai skirtis dėl geopolitinių situacijų, pagrindinis visų kibernetinių atakų tikslas yra perimti informaciją, taip sutrikdant organizacijos veiklą ir kompromituojant organizaciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!