Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/70179/ispanijoje-pristatytas-arqus-europos-universitetu-aljansas/spausdinti/

Ispanijoje pristatytas ARQUS Europos universitetų aljansas

Publikuota: 2019-10-19 14:28
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Penktadienį Granadoje, Ispanijoje, septyni Europos mokslo universitetai suformavo ARQUS universitetų aljansą. Istoriniuose Granados universiteto rūmuose oficialiai pasirašyta sutartis tarp Bergeno (Norvegija), Granados (Ispanija), Graco (Austrija), Leipcigo (Vokietija), Liono (Prancūzija), Padujos (Italija) ir Vilniaus universiteto (Lietuva), kuria buvo įsteigtas ir aukščiausiasis aljanso valdymo organas – Rektorių taryba.

ARQUS spaudos konferencijos akimirka Granadoje, Ispanijoje
ARQUS spaudos konferencijos akimirka Granadoje, Ispanijoje

Pastaroji bus atsakinga už strateginius aljanso sprendimus, veiksmų planą ilguoju ir vidutiniu laikotarpiu bei pagrindinius tikslus. ARQUS aljansas yra vienas iš 17 tokių aljansų Europoje, pasirinktų Europos Komisijos pilotiniam finansavimui naujojoje iniciatyvoje Erasmus+ programos rėmuose. Šia iniciatyva tikimasi reikšmingai sustiprinti Europos universitetų ir Europos Sąjungos globalų konkurencingumą.

Sutartį pasirašiusio VU vicerektoriaus prof. Rimanto Jankausko teigimu, aljansas taps puikia galimybe stiprinti universiteto tarptautiškumą, studentų ir darbuotojų mobilumą, skatinti antreprenerystę ir pozicijas regione.

„Aljansas kardinaliai keičia tai, kaip mes suvokėme bendradarbiavimą tarp aukštojo mokslo institucijų ir pakelia jį į naują kokybinį lygį. Apjungdami visapusiškų mokslo universitetų kompetencijas ir stiprybes skirtingose veiklos srityse, atveriame dar neregėtą potencialą mūsų studentams ir darbuotojams. Europos Komisija į šią iniciatyvą investuoja labai daug, todėl tikimės, kad Lietuvos Vyriausybė irgi suvoks šios iniciatyvos mastą, reikšmę ir galimybes, o taip pat ir aktyviai dalyvaus, kaip tai daro kitų šalių vyriausybės“, – iškilmingoje spaudos konferencijoje žiniasklaidai ir užsienio valstybių diplomatams sakė prof. R. Jankauskas.

Pagrindinius aljanso siekius pristačiusi iniciatyvos koordinatorė profesorė Dorothy Kelly pažymėjo, kad visos sutarties šalys sieks struktūrinių, sisteminių ir tvarių pokyčių, kurie nubrėžtų tolimesnes gaires Europos aukštojo mokslo vystymuisi.

Granadoje vykusiame Rektorių tarybos susitikime vienbalsiai nutarta dėl įsipareigojimų ir darbų ateinantiems trejiems metams. Jau spalį ir lapkritį šešios universitetų suformuotos komandos pradėjo pasirengimą siekiant sudaryti geresnes sąlygas studentų ir tyrėjų mobilumui, mažinti socialinę atskirtį, skatinti mokslinius tyrimus bei verslumą, didinti tarptautiškumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!