Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/69526/uzsienio-studentu-itaka-lietuvos-aukstajam-mokslui-ekonomikai-ir-ateiciai/spausdinti/

Užsienio studentų įtaka Lietuvos aukštajam mokslui, ekonomikai ir ateičiai

Publikuota: 2019-09-02 19:18
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Augantis studentų iš užsienio skaičius – bene kiekvienos Lietuvos aukštosios mokyklos siekiamybė. Tokie studentai universitete ar kolegijoje ne tik kuria tarptautinę aplinką, plečia studentų akiratį, bet ir skatina aukštąsias mokyklas pasitempti kuriant studijų programas bei keliant dėstytojų kompetenciją. Be abejonės, gaunamų finansinių išteklių svarba čia taip pat yra nenuginčijama. Tačiau dažnas mokslus Lietuvoje baigęs ir įsidarbinti čia siekiantis užsienio studentas susiduria su iššūkiais.

Užsienio studentų įtaka Lietuvos aukštajam mokslui, ekonomikai ir ateičiai

2018 – 2019 metais Lietuvoje mokėsi 6238 studentai iš užsienio. Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro duomenimis, Lietuvoje užsienio studentų skaičius vidutiniškai kasmet paauga apie 4 procentus. 2018 metais Švietimo mainų paramos fondas ir Tarptautinės migracijos organizacija atliko užsienio studentų iš trečiųjų šalių pasitenkinimo studijomis ir gyvenimo Lietuvoje tyrimus. Tyrimų duomenimis, Lietuva dažniausiai nėra pirmo pasirinkimo šalis atvykstantiems užsienio studentams iš ne Europos Sąjungos šalių. Nepaisant to, Lietuvos aukštųjų mokyklų siūlomos studijų programos studentus ir jų tėvus sužavi savo kokybe ir prieinama kaina, o daugeliui dar mažai girdėta Europos šalis – savo saugumu ir išskirtinumu. Baigus studijas Lietuvoje įsitvirtinti ir gyventi norėtų daugelis, tačiau susirasti darbą ir pasilikti pavyksta ne kiekvienam. Tyrimai rodo jog informacijos apie galimybes dirbti Lietuvoje stygius bei biurokratiniai sunkumai užsienio studentams dažnai užkerta kelią savo karjerą pradėti ten, kur baigė mokslus – Lietuvoje.

Ar užsienio studentų Lietuvoje skaičius ir jo augimo tendencijos yra pakankami? Kas lemia studento iš svečios šalies pasirinkimą studijuoti Lietuvoje? Ar užsienio studentai yra patenkinti studijomis Lietuvos aukštosiose mokyklose? Su kokiais iššūkiais jie susiduria gyvendami ir mokydamiesi Lietuvoje? Ar mums svarbu sudaryti kuo geresnes sąlygas užsienio piliečiams mokytis Lietuvoje bei įsitraukti į darbo rinką? Galbūt tokiu būdu iš dalies būtų sprendžiamos ne tik emigracijos, bet ir ekonominės šalies problemos? Šie klausimai yra svarbūs norint pritraukti kuo daugiau užsienio studentų į mūsų šalį.

Šių metų rugsėjo 5 d. organizuojama konferencija, pavadinimu „Užsienio studentai Lietuvoje: patirtis ir ateitis“. Konferencijos metu bus pristatyti tyrimų rezultatai ir kviečiama prisijungti prie panelinės diskusijos. Bus diskutuojama ne tik apie tyrimų rezultatus, bet ir keliami užsienio studentų svarbos Lietuvos aukštajam mokslui, šaliai ir jos ateičiai klausimai. Organizuojamos dvi diskusijos sesijos - užsienio studentų pasitenkinimo studijų kokybe bei perspektyvų dirbti ir gyventi Lietuvoje baigus studijas klausimais.

Renginį moderuos Mykolas Katkus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!