Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/68725/kitamet-vilniuje-didziule-tarptautine-fizikos-olimpiada/spausdinti/

Kitąmet Vilniuje – didžiulė tarptautinė fizikos olimpiada

Publikuota: 2019-07-01 17:54
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: LR švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Lietuvoje kitais metais vyks išskirtinis mokslo renginys – Tarptautinė fizikos olimpiada. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro direktorius Algirdas Sakevičius šiandien pasirašė bendradarbiavimo sutartį dėl šios olimpiados organizavimo Lietuvoje 2020-ųjų metų liepos 18–26 d.

Į Vilnių, į 51-ąją tarptautinę olimpiadą, atvyks komandos iš viso pasaulio – tikimasi sulaukti delegacijų iš maždaug 90-ies valstybių. Į olimpiadą atvyks apie 450 mokinių, daugiau nei 300 komandų vadovų ir stebėtojų bei apie 200 lietuvių mokslininkų, savanorių ir organizatorių.

„Jau kitų metų vasarą į Lietuvą atvyks jaunieji fizikos genijai iš viso pasaulio. Džiaugiamės galėdami organizuoti tokio masto renginį, kartu jaučiame atsakomybę užtikrinti kuo geriausias sąlygas olimpiados dalyviams – gabiems ir talentingiems vaikams, jų mokytojams. Linkiu visiems gero pasiruošimo, sėkmingo ir įdomaus būsimo fizikos žinių taikymo“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Devynioms dienoms į mūsų šalį susirinkę viso pasaulio jaunieji fizikai spręs Lietuvos mokslininkų paruoštas teorines ir eksperimentines užduotis, susipažins su Lietuva ir jos kultūra. Komandų vadovai diskutuos apie uždavinius, vers juos į savo kalbas, dalyvaus Tarptautinės tarybos susirinkimuose.

Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas teigia, kad tarptautinė fizikos olimpiada – ypač svarbus renginys, siekiant populiarinti šią discipliną. „Lietuvos fizika žinoma visame pasaulyje – šios disciplinos tradicijos mūsų šalyje, studijų gylis, mokslininkų laimėjimai atsispindi ir Lietuvos ambicijose orientuotis į aukštųjų technologijų kūrimą. Lietuvoje kasmet vyksta Fizikų dienos, kultinė fizikos studentų šventė. Tikiu, kad tarptautinė fizikos olimpiada yra puiki galimybė su moksleiviais kalbėti apie šios disciplinos svarbą šalies vystymuisi, taip pat – pritraukti mokytis bei kurti Lietuvoje fizikos talentus iš viso pasaulio“, – sakė prof. A. Žukauskas.

Tarptautinė fizikos olimpiada (angl. International Physics Olympiad, IPhO) – didžiausias pasaulio mokinių fizikos renginys, leidžiantis jauniesiems fizikams pasitikrinti šios srities mokymosi rezultatus, susirasti draugų iš įvairių šalių, įkvepiantis toliau mokytis fizikos ir rinktis studijas.

„Tarptautinės olimpiados – ne tik išskirtinė galimybė varžytis su pačiais geriausiais ir pasitikrinti savo žinias aukščiausiu lygiu, bet ir proga pažinti kitų šalių kultūrą, susirasti draugų ir bendraminčių iš viso pasaulio. Tikriausiai didžioji dalis tarptautinės fizikos olimpiados dalyvių rinksis šios ar artimos srities studijas, todėl pažintys, užsimezgusios olimpiadoje, ateityje gali peraugti į profesinius kontaktus. Taigi, galima sakyti, kad tokie renginiai – svarbus žingsnis į sėkmingą karjerą mokslo srityje“, – įsitikinęs Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro direktorius Algirdas Sakevičius.

Tarptautinę fizikos olimpiadą organizuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir Vilniaus universitetas. Olimpiados partneriai – Vilniaus kolegija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vilniaus miesto savivaldybė, Kauno miesto savivaldybė, Druskininkų savivaldybė.

1989 m. Lenkijoje įvykusioje Tarptautinėje fizikos olimpiadoje Lietuvos komanda buvo pakviesta dalyvauti viešnios teisėmis, o nuo 1992 m. dalyvauja kaip oficiali komanda. Per tą laiką Lietuvos mokiniai olimpiadoje iškovojo 2 aukso, 13 sidabro, 36 bronzos medalius ir 41 pagyrimo raštą, o olimpiada išsiplėtė į renginį, vienijantį daugiau nei 90 šalių mokinius, mokytojus ir fizikus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!