Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/67644/stojimo-i-lietuvos-aukstasias-mokyklas-tvarka-2019/spausdinti/

Stojimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas tvarka 2019

Publikuota: 2019-04-08 18:24
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Eurodesk Lietuva

Jeigu 2019 m. baigsi vidurinę mokyklą ir norėsi stoti į universitetą ar kolegiją, tau tikriausiai kyla daug klausimų. Kokie egzaminai būtini? Kiek jų turiu išlaikyti? Kokie minimalūs kriterijai stojant į aukštąsias mokyklas? Ko reikia, norint pateikti į valstybės finansuojamą studijų vietą? Ir daugybė kitų... Taigi, mes norime tau padėti ir atsakyti į visus šiuos klausimus!

Stojimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas tvarka 2019

Pirmiausia, reikia pabrėžti, kad ši stojimų tvarka į bakalauro studijas galios tiems, kurie baigs mokyklą 2019 m. Jeigu baigei mokyklą ankščiau, pavyzdžiui 2017 m. ar 2018 m. tau galios tų metų stojimo tvarka.

Noriu studijuoti nemokamai

Jeigu nori pretenduoti į nemokamą (valstybės finansuojamą) studijų vietą, turi būti išlaikęs:

  • lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą;
  • užsienio kalbos (anglų, vokiečių ar prancūzų) egzaminą ne žemesniu nei B1 lygiu pagal Bendruosius Europos kalbų metmenis. Užsienio kalbos mokėjimo lygis būtų nustatomas, laikant valstybinį brandos egzaminą (brandos egzaminas turi būti įvertintas ne mažiau kaip 16 balų) arba tarptautinį užsienio kalbos egzaminą;
  • matematikos valstybinį brandos egzaminą (išskyrus į menų studijų programas).

Šių valstybinių brandos egzaminų įvertinimų aritmetinis vidurkis, kuris, suapvalintas iki sveiko skaičiaus, turi būti ne mažesnis negu 40, jeigu pretenduoji studijuoti universitete. Jeigu nori studijuoti kolegijoje – ne mažesnis negu 25 balai.

Stojant 2019 m. pirmą kartą bus privalomas 5 dalykų geriausių metinių įvertinimų aritmetinis vidurkis, kuris, suapvalintas iki sveiko skaičiaus, turi būti ne mažesnis negu 7, stojant į universitetą. Stojant į kolegiją – ne mažesnis negu 6.

Pažymių vidurkis gali būti skaičiuojamas iš šių mokomųjų dalykų:

  • lietuvių kalba ir literatūra;
  • gimtoji kalba (baltarusių arba lenkų, arba rusų, arba vokiečių);
  • užsienio kalba;
  • matematika;
  • istorija arba geografija, arba integruotas istorijos ir geografijos kursas;
  • biologija arba fizika, arba chemija, arba integruotas gamtos mokslų kursas;
  • meninio ugdymo srities dalykas arba technologijų programos krypties dalykas, arba integruotas menų ir technologijų kursas, arba specializuoto ugdymo krypties (dailės arba inžinerinio, arba meninio, arba muzikos) programos dalykas;
  • bendroji kūno kultūra arba pasirinkta sporto šaka, arba specializuoto ugdymo krypties (sporto) programos dalykas.

Noriu studijuoti mokamai

Jeigu nori pretenduoti į mokamą (valstybės nefinansuojamą) studijų vietą tau reikia turėti brandos atestatą. Mokyklinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino nuo 2019 m. nelieka. Tai reiškia, kad visi abiturientai, norintys gauti brandos atestatą privalo išlaikyti 2 valstybinus brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, kitas – pasirenkamas.

Nepamiršk, kad bendrasis priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas prasidės 2019 m. birželio 1 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!