Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/67196/vgtu-paskelbta-informacija-apie-universiteto-patekima-i-geriausiu-pasaulio-aukstuju-mokyklu-simtuka-neatitinkanti-tikroves/spausdinti/

VGTU paskelbta informacija apie universiteto patekimą į geriausių pasaulio aukštųjų mokyklų šimtuką – neatitinkanti tikrovės

Publikuota: 2019-03-04 15:34
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) praėjusią savaitę paskelbta informacija, kad VGTU pateko tarp 100 geriausių pasaulio aukštųjų mokyklų, yra klaidinanti visuomenę, neatitinka tikrovės bei kuria precedentą, galintį turėti neigiamų pasekmių aukštojo mokslo sektoriaus reputacijai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Kasmet skelbiamuose dalykiniuose „QS World University Rankings by Subject“ aukštųjų mokyklų reitinguose šiemet įvertinti 4 universitetai: Vilniaus universitetas (VU), VGTU, Kauno technologijos universitetas bei Mykolo Romerio universitetas.

Pastarasis reitingas vertina atskiras studijų kryptis. Patekimas tarp 100 geriausiai konkrečias studijas vykdančių įstaigų nereiškia, kad tokia pačia pozicija reitinguojama ir visa institucija. Aukštosios mokyklos reitinguojamos atskiru reitingu „QS World University Rankings“ – naujausi šio reitingo duomenys pasirodys birželio mėnesį. 2018 m. duomenimis, VGTU šiame reitinge užima 581-590 vietą.

Tad VGTU žiniasklaidai ir visuomenei išplatintoje informacijoje esantys teiginiai, sakantys, jog „VGTU pateko į pasaulio universitetų šimtuką“ yra vertintini kaip neatitinkantys tikrovės ir klaidinantys.

Anot VU komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovės Vilmos Radzevičienės, tokia komunikacija prilygsta netikrų naujienų skleidimui, yra nesuderinama su universitetų misija bei sudaro prielaidas nepasitikėjimui visu universitetiniu sektoriumi.

„Laikais, kuomet pasaulis susiduria su milžinišku netikrų naujienų srautu, universitetai turėtų demonstruoti lyderystę, o ne imti pavyzdį iš tų, kurie įpratę manipuliuoti informacija ir kurti klaidinančias antraštes. Šiuo atveju matome dalykinius reitingus maišomus su instituciniais, naudojimąsi visuomenės neįsigilinimu į reitingų specifiką dėl trumpalaikio populiarumo“, – teigia V. Radzevičienė.

Ji priduria, kad šis pareiškimas nemenkina puikių ir kasmet gerėjančių šalies mokslininkų rezultatų ir tuo pat metu ragina universitetus pateikti teisingus ir patikrinamus duomenis.

„Raginu nesuprasti klaidingai – džiaugiamės kolegų mokslininkų pasiekimais ir linkime kuo geresnių rezultatų visiems universitetams, o diena, kuomet kažkuris Lietuvos universitetas pateks į geriausių pasaulyje šimtuką, prilygs valstybinei šventei. Tačiau artėjant stojimų laikotarpiui klaidinti stojančiuosius, jų tėvus ir visuomenę yra neetiška ir netoleruotina, todėl stovėti nuošalyje ir tylėti neketiname“, – sakė ji.

„QS World University Rankings by Subject“ reitinge studijų kryptys vertinamos atsižvelgiant į reputaciją tarp darbdavių, akademinę reputaciją, mokslo darbų citavimus bei h-indeksą, matuojantį mokslo darbų reikšmę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!