Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/66661/nuo-huawei-nusigreze-oksfordo-universitetas-nebepriims-dovanojamu-pinigu/spausdinti/

Nuo „Huawei“ nusigręžė Oksfordo universitetas: nebepriims dovanojamų pinigų

Publikuota: 2019-01-19 15:13
Tematika: Švietimas, studijos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kinijos telekomunikacijų bendrovė „Huawei“, pastaruoju metu susilaukianti vis daugiau nepageidaujamo dėmesio iš daugelio skirtingų valstybių ir jų institucijų, patyrė dar vieną smūgį. Dėl pastaruoju metu prieštaringos įmonės reputacijos jos skiriamų aukų ir dotacijų daugiau nebepriims Oksfordo universitetas Jungtinėje Karalystėje, rašo engadget.com.

Nuo „Huawei“ nusigręžė Oksfordo universitetas: nebepriims dovanojamų pinigų

Skelbiama, kad universitetas tokį sprendimą priėmė dėl „visuomenės susirūpinimo, pastaraisiais metais kilusio dėl JK partnerystės su „Huawei“.

Tiesa, kalba eina tik apie naujų lėšų priėmimą iš „Huawei“ – jau vykdomi „Huawei“ finansuojami ir Oksfordo universiteto realizuojami mokslo projektai bus tęsiami. Tai yra du projektai, kurių vykdymui „Huawei“ Oksfordo universitetui pervedė 692 tūkst. svarų.

Tarp JAV institucijų ir „Huawei“ juoda katė kelią perbėgo jau ganėtinai seniai, tačiau pastaruoju metu konfliktas tik gilėja, į jį įsitraukia vis daugiau pasaulio valstybių: JAV teisingumo departamentas pradėjo kriminalinį tyrimą dėl komercinių paslapčių vagystės, Kanada, JAV prašymu, suėmė „Huawei“ finansų vadovę Meng Wanzhou. Amerikiečių žvalgybos institucijos nepraleidžia progos pranešti apie jiems kylantį susirūpinimą dėl galimai pernelyg artimo bendradarbiavimo tarp „Huawei“ ir Kinijos vyriausybės, todėl valstybės institucijų darbuotojams ir rangovams nebeleidžiama naudotis „Huawei“ įranga, kinų įmonė pašalinta ir iš JAV kariuomenės tiekėjų sąrašo, o visiems JAV piliečiams patarta nesinaudoti šios bendrovės technologijomis. Veiksmų, ribojančių „Huawei“ komercinės veiklos galimybes, ėmėsi ir Australija bei Naujoji Zelandija.

„Tikimės, kad šie klausimai gali būti išspręsti ir pabrėžiame pačių „Huawei“ siekį užtikrinti valstybių vyriausybes dėl savo veiklos skaidrumo“, – oficialiame pareiškime skelbė Oksfordo universitertas.

„Huawei“ nelieka nieko kito, kaip tik neigti kaltinimus, kad jie kelia kokią nors grėsmę kibernetiniam saugumui. „Nesame informuoti apie šį sprendimą ir laukiame išsamaus universiteto paaiškinimo. Mes, kaip privati, darbuotojams priklausanti technologijų kompanija su stipriomis mokslinių tyrimų tradicijomis, tikime, kad tokie sprendimai dėl partnerystės mokslinių tyrimų srityje turi būti priimami remiantis faktiniais įrodymais“, – leidiniui „The Guardian“ sakė „Huawei“ atstovas spaudai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!