Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/66475/trys-universitetai-tapo-vienu-pasibaige-vdu-asu-ir-leu-reorganizavimas/spausdinti/

Trys universitetai tapo vienu: pasibaigė VDU, ASU ir LEU reorganizavimas

Publikuota: 2019-01-03 15:35
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

2019 m. sausio 1 d. pasibaigė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) reorganizavimas prijungimo prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) būdu. Tai yra pirmasis įgyvendintas LR Vyriausybės numatyto universitetų tinklo pertvarkos žingsnis. Ketvirtadienį Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta šių universitetų integracija bei kiti jos etapai.

Nuo šių metų pradžios trys universitetai oficialiai tapo konsoliduotu Vytauto Didžiojo universitetu, kuris bus plačiausios aprėpties ir vykdys mokslinius tyrimus bei studijas humanitarinių, socialinių, fizinių, menų, biomedicinos, technologijos ir žemės ūkio mokslų srityse. Integracija siekia užtikrinti aukštą studijų ir mokslo kokybę, mažinti studijų programų dubliavimą, skatinti tarpdisciplininius tyrimus bei efektyviai naudoti mokslo ir studijų infrastruktūrą. Po susijungimo LEU tampa VDU Švietimo akademija, o ASU – VDU Žemės ūkio akademija.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pažymėjo, kad aukštojo mokslo reforma – vienas iš svarbiausių šios Vyriausybės darbų. Ši reforma apima ne vien sujungimo procesus, bet ir finansavimo pertvarką, paslaugų kokybės užtikrinimą, atlyginimų ir darbo sąlygų gerinimą. Universitetų stambinimas visada buvo bene daugiausia dėmesio sulaukiantis šios reformos aspektas.

„Džiaugiamės pirmuoju oficialiu reformos vaisiumi, ir ypač tuo, kad jis kilo iš pačių universitetų. Darant tokio masto pertvarkas, labai svarbu išgirsti ir universitetų bendruomenių balsą, ir mes šiuo atveju neabejotinai tą padarėme – patikslinome Vyriausybės siūlymus atsižvelgdami į pačių universitetų vizijas. Tikiu, kad šis susijungimas sustiprins mokslinį universitetų potencialą, tarpdisciplininius mokslus ir studijas, pritrauks daugiau studentų ir pagerins mokytojų rengimą Kaune, sutelkiant edukologijos krypties mokslininkus, tyrėjus bei praktikus VDU Švietimo akademijoje“, – sakė Vyriausybės vadovas.

„Ši jungtis atveria galimybes atlikti visai kitos kokybės mokslo tyrimus ir organizuoti laikmečio reikalavimus bei ateities lūkesčius atitinkančias studijas, suteikiančias platų išsilavinimą“, – integracijos galimybes pristatė VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Pasak VDU rektoriaus, skirtingų patirčių ir kompetencijų sinergija leidžia pagal geriausias Vakarų universitetų praktikas telkti tyrėjus, kurie dirba iš pirmo žvilgsnio tarpusavyje nesusijusiose srityse – pavyzdžiui, humanitarus ir technologijos mokslų ekspertus. Vadovaujantis „Visuomenė 5.0“ tikslais, studijos ir tyrimai bus vykdomi kompleksiškai, sujungus tarpdisciplininį potencialą tokiose aktualiose temose kaip bioekonomika, biotechnologijos, dirbtinis intelektas, agroinovacijos, žiedinė ekonomika, technologijų teisė, klimato kaita, darnus vystymasis, pedagogų rengimas ir kt.

„Aukštojo mokslo sistemos pertvarka ir tinklo optimizavimas buvo būtinas Lietuvos švietimo sistemoje. Džiaugiuosi, kad turiu galimybę dalyvauti konsolidacijos procesuose ir būti viso to dalimi. Visa tai, kas vyksta šiuo metu, yra labai didelė atsakomybė tiek visų besijungiančių universitetų, dabar jau akademijų vadovams, tiek visai bendruomenei, tad čia darbo įdėti reikės itin daug. Suprantama, kad tai nebus įgyvendinta per trumpą laikotarpį“, – teigė VDU Studentų atstovybės prezidentė Greta Šmaižytė.

Jau yra patvirtintos naujos VDU akademinių ir neakademinių padalinių struktūros. Universitetų jungimas keičia situaciją: optimizuojama infrastruktūra, jungiamos besidubliuojančios funkcijos, integruojamos studijų programos ir fakultetai. Pagrindinis šios pertvarkos tikslas yra sukurti tokią sistemą, kuri sudarytų sąlygas horizontaliam bendradarbiavimui – nebus nei atskirų struktūrų, nei atskiro valdymo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!