Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/65383/ka-reiskia-brexit-busimiems-studentams-is-lietuvos/spausdinti/

Ką reiškia BREXIT būsimiems studentams iš Lietuvos?

Publikuota: 2018-10-04 19:18
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Spalio 10 dieną Kaune Park Inn by Radisson (K.Donelaičio g. 27) ir spalio 11 dieną Vilniuje viešbučio Radisson Blu Hotel Lietuva konferencijų centre (Konstitucijos pr. 20) vyks paroda apie išsilavinimą užsienyje Tarptautinių studijų dienos, kurioje dalyvaus didelis būrys mokymo įstaigų iš Jungtinės Karalystės.

Šiai dienai BREXIT yra vienas populiariausių klausimų, kai kalbama apie vidurinį ir aukštąjį išsilavinimą Anglijoje. Paskutiniaisiais metais mes dalyvavome daugelyje tarptautinių švietimo konferencijų, parodose, seminaruose bei diskusijose ir praktiškai visur buvo keliamas Brexit klausimas ir galimos pasekmės Europos Sąjungos studentams. Svarbiausia išvada – Lietuvos studentai laukiami Jungtinės Karalystės mokyklose ir universitetuose. Visų susitikimų metu mums pabrėždavo, kad Išsilavinimas neturi sienų ir tautybės ir jokie politiniai sprendimai neprivers uždaryti mokyklų ir universitetų durų moksleiviams iš Europos. Tarptautiškumas – vienas pagrindinių britiško išsilavinimo bruožų. Studentai ir absolventai, kuriais taip didžiuojasi britiški universitetai, atvyksta iš įvairių pasaulio šalių ir pasiekia aukštų akademinių ir profesinių rezultatų, o Britanija nenori užleisti vieno iš geriausių švietimo paslaugų teikėjų statuso. Oksfordo universitete mokėsi 30 pasaulio lyderių; tarp Londono ekonomikos mokyklos absolventų - 18 Nobelio premijos laureatų, 34 įvairių šalių prezidentai ir ministrai pirmininkai. Galima pateikti ir daugiau pavyzdžių.

Universitetai

Šiai dienai mūsų moksleiviams stojantiems į JK universitetus pasikeitimų nėra. ES studentai pradėsiantys bakalauro studijas Velso ar Anglijos universitetuose nuo 2019 metų rudens turi teisę gauti kreditą mokslui visam studijų laikotarpiui. Mokslas Škotijos universitetuose išlieka nemokamas. Magistrantai gali gauti 10 609 GBP kreditą, kuri jį naudoja savo nuožiūra – mokslo ar apgyvendinimo išlaidoms padengti. Paskolos grąžinimas priklauso nuo gaunamo atlyginimo, taigi viršijus 25 000 GBP, pradedama grąžinti paskola. Pavyzdžiui, jeigu gaunamas 27 000 GBP atlyginimas , mėnesio paskolos grąžinimo įmoka sudarys 15 GBP. Jeigu atlyginimas neviršija 25 000 GBP, paskolos grąžinti nereikia.

Norime priminti, kad „Baltic Council“ padeda ne tik į universitetus procese, bet taip pat užpildome studijų paskolos dokumentus.

Informaciją iš pirmų lūpų suteiks britiškų universitetų atstovai, spalio 10-11 dienomis dalyvausiantys parodoje „Tarptautinių studijų dienos“. Parodoje spalio 10 dieną Kaune dalyvaus: Swansea University, Northumbria, Coventry, Bolton, Falmouth, spalio 11 dieną Vilniuje prie jų prisijungs: University of Leeds, University of Nottingham, Leeds Beckett, Bath Spa. Abi dienas dalyvaus oficialus UCAS centras Lietuvoje („Baltic Council“), per kurį siunčiamos paraiškos į universitetus.

Valstybinės mokyklos ir koledžai

Europos Sąjungos piliečiams mokslas valstybinėse mokyklose ir koledžuose išlieka nemokamas. Mokyklų atstovai pabrėžia, kad tokias sąlygas išlaikys visam įstojusio moksleivio mokymosi laikotarpiui, nepriklausomai nuo Brexito .

Parodoje Vilniuje dalyvaus „Liverpool college“ mokyklos atstovai.

Privačios mokyklos

Kadangi šios mokyklos visada buvo mokamos, Brexit neturės jokios įtakos. Moksleiviai ten mokėsi kol Lietuva dar nebuvo ES sudėtyje. Su metais domėjimasis išsilavinimu tradicinėse britiškose mokyklose augo, nes mokyklinio išsilavinimo sistema pripažinta viena geriausių pasaulyje. Spalio 10 Kaune galima susitikti su Wycliffe College, Abbey DLD Group of Colleges (atstovauja koledžus Londone, Kembridže ir Mančesteryje) atstovais ir spalio 11 Vilniuje galima susitikti su šių privačių mokyklų atstovais: Kingswood School, Wycliffe College, Abbey DLD Group of Colleges, King’s College Saint Michaels, Cardiff Sixth Form.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!