Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/63539/is-sustiprintos-it-mokymo-klases-ktu-gimnazijoje-i-praktika-it-imoneje/spausdinti/

Iš sustiprintos IT mokymo klasės KTU gimnazijoje – į praktiką IT įmonėje

Publikuota: 2018-05-08 15:12
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazija skelbia atvirą priėmimą į sustiprinto informacinių technologijų (IT) mokymo klasę. Šiemet šią klasę, įsteigtą kartu su KTU ir bendrove „Bentley Systems“, baigia 26 gimnazijos mokiniai. Gimnazijoje įgytus įgūdžius ir žinias dalis mokinių jau spėjo pritaikyti per praktiką „Bentley Systems“ biure Kaune ar kitose pasaulinio garso IT kompanijose.

KTU Informatikos fakulteto dekanas Eduardas Bareiša teigia, kad informacinių ir ryšių technologijų (IRT) specialistų paklausa darbo rinkoje yra labai didelė. „Iki 2020 metų įmonėms Lietuvoje papildomai reikės apie 15 tūkst. IRT specialistų. Beveik 30 proc. šių specialistų bus programuotojai. Akivaizdu, kad Lietuvos aukštosioms mokykloms tai yra rimtas iššūkis. Be universitetų ir informacinių technologijų įmonių sklandaus bendradarbiavimo tai praktiškai neišsprendžiamas uždavinys“, – pabrėžia E. Bareiša. Anot dekano, bendri gimnazijos projektai su tokiomis įmonėmis kaip „Bentley Systems“ ir „NFQ Technologies“ leidžia jaunuoliams pažinti IT sektorių iš vidaus, perprasti organizacijų struktūrą ir darbo principus.

Bendrovės „Bentley Systems“ žmogiškųjų išteklių vadovė Rytų Europoje Girėnė Ščiukaitė sako, kad ryšys su KTU gimnazija užsimezgė iš karto, kai Kaune buvo atidarytas tarptautinės kompanijos biuras. „IT sritimi besidominčius KTU gimnazijos mokinius pakvietėme į atvirų durų dieną. Gimnazistai kvietimą priėmė entuziastingai – per susitikimą jie ne tik susipažino su įmone, bet ir atliko praktines užduotis, leidžiančias perprasti mūsų darbuotojų kasdienį darbą“, – pasakoja G. Ščiukaitė. Pasak žmogiškųjų išteklių vadovės, į savo biurą Kaune „Bentley Systems“ gimnazistus praktikai priima kiekvieną vasarą. Mokiniai savo energija, noru ir žiniomis dažnai nustebina savo mentorius – kompanijos darbuotojus, atsakingus už jaunųjų kolegų tobulėjimą. Sustiprinto IT mokymo klasės nariai nebijo iššūkių, greitai perpranta užduočių sąlygas, įsijungia į komandos darbą.

„Galimybę atlikti praktiką įmonėje suteikiame ir IT srities studentams, ir KTU gimnazijos auklėtiniams. Visi jie įsilieja į realių projektų komandas – darbuojasi kartu su profesionalais. Taip jaunuoliai įgyja puikią progą pagilinti programavimo žinias, pritaikyti teoriją sprendžiant praktines problemas. Jie pamato, kaip kuriami itin dideli IT produktai, kaip veikia tarptautinė įmonė. „Bentley Systems“ komandoje praleistas laikas gimnazistams padeda suprasti, kokia gali būti jų ateities karjera“, – dėsto G. Ščiukaitė. Pasak jos, bendradarbiaudama su KTU gimnazija įmonė skatina susidomėjimą tiksliųjų mokslų profesijomis ir džiaugiasi galėdama prisidėti prie jaunosios kartos programuotojų ugdymo.

Gimnazistus informatikos mokantis KTU Informatikos fakulteto multimedijos inžinerijos katedros lektorius Kęstutis Simonavičius sako, kad norėdami patekti į KTU gimnaziją, mokiniai turi įveikti dviejų pakopų atranką: išlaikyti atrankos testus, o pasirinkę informatikos pamokas aukštesniu lygiu – pakliūti į reitinguojamą sąrašą pagal turimas žinias ir gebėjimus. Sustiprinto informatikos mokymo klasėje mokiniai kas savaitę turi po 4 informatikos ir 2 IT pasirenkamųjų modulių pamokas. Taip pat jiems dėstoma ir sustiprinta matematika.

„IT klasėje susipažinau su objektinio programavimo pagrindais. Įgytos žinios padėjo apsispręsti dėl ateities ir net gauti vasaros praktiką „LucidVR“ įmonėje JAV. Gimnazija taip pat atvėrė galimybių dalyvauti konferencijose ir susitikimuose su IT kompanijų specialistais“, – teigia KTU gimnazijos mokinys Arminas Tomaševičius.

Sustiprinto informatikos mokymo klasė KTU gimnazijoje yra skirta į trečią klasę žengiantiems gimnazistams (vienuoliktokams). Registracija ir konkursas į šią klasę yra atviras mokiniams iš visos Lietuvos.

„Sustiprintą informatikos mokymo klasę šiemet renkame jau trečius metus iš eilės. Ir vaikinai, ir merginos aktyviai domisi IRT srities galimybėmis, mąsto apie karjerą šioje srityje. Manau, kad gimnazija, universitetas ir IT technologijų verslo lyderiai kuria sinergijos procesą, atskleidžiantį Lietuvos potencialą kurti aukštos pridėtinės vertės produktus“, – teigia KTU gimnazijos direktorius Tomas Kivaras. Direktoriaus teigimu, gimnazijoje dirbantys KTU dėstytojai suteikia mokiniams dalykinių gebėjimų, o verslo pasaulis supažindina su karjeros galimybėmis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!