Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/63116/universitetu-rektoriai-sutare-del-butinybes-didinti-tarptautiskuma/spausdinti/

Universitetų rektoriai sutarė dėl būtinybės didinti tarptautiškumą

Publikuota: 2018-03-30 19:04
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Penktadienį vykusiame Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK) posėdyje aukštųjų mokyklų vadovai nutarė kreiptis į visuomenę ir valstybės institucijas išryškinant disproporciją tarp mokslinių tyrimų ir studijų finansavimo bei raginant sutelkti jėgas stiprinant mokslu grįstas studijas ir universitetų tarptautinį konkurencingumą.

Anot LURK prezidento, Vilniaus universiteto rektoriaus prof. Artūro Žukausko, remiantis gerąja užsienio šalių praktika mokslinių tyrimų finansavimas turėtų būti lygus studijoms skiriamam finansavimui. Šiuo metu moksliniai tyrimai finansuojami bene dvigubai mažiau nei studijos.

„Lietuvos aukštasis mokslas susiduria su keliais esminiais ir susijusiais iššūkiais – neadekvatus mokslinių tyrimų finansavimas atsiliepia studijų programų kokybei, o nekonkurencingos sąlygos neleidžia pritraukti aukščiausio lygio užsienio specialistų. Norint parengti globalioje rinkoje gebančius veikti absolventus jie privalo studijuoti tarptautinėje aplinkoje“, – teigia A. Žukauskas.

Siekiant didinti aukštųjų mokyklų tarptautiškumą rektoriai nutarė kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją siūlant keisti Valstybinės kalbos įstatymą. Rektorių manymu, aukštųjų mokyklų vadovams neturėtų būti taikomas reikalavimas mokėti valstybinę lietuvių kalbą, tokiu būdu atveriant galimybę dėl vadovaujančių pozicijų konkuruoti ir užsienio šalių piliečiams.

Rektorių konferencijos posėdyje buvo pristatytas ir pirminis Etikos darbo grupės siūlymas peržiūrėti etikos nuostatas Lietuvos universitetuose, reglamentuojančias prevencijos ir reagavimo mechanizmus dėl diskriminacijos, seksualinio priekabiavimo ar priklausomybių atvejų.

Darbo grupė taip pat rekomenduos tobulinti publikacijų rengimo, bendraautorysčių bei citavimo reglamentavimą. Sisteminę etikos infrastruktūros peržiūrą numatoma baigti iki 2019 m.

Rektorių konferencijai Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pristatė planus 2018 m. priimamt abiturientus į aukštąsias mokyklas universitetams taikyti minimalią 3,6 balų kartelę tiek į valstybės finansuojamas, tiek į valstybės nefinansuojamas studijų vietas. Minimali kartelė kils ir stojant į kolegijas – šioms numatyta 2 balų riba.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!