Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/61524/seimo-svietimo-ir-mokslo-komitetas-pritare-siulymui-kelti-stipendijas/spausdinti/

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas pritarė siūlymui kelti stipendijas

Publikuota: 2017-11-09 08:13
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lapkričio 8 d. Seime vykusiame Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Eigirdas Sarkanas ir Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) pirmininkė dr. Milena Medineckienė iškėlė klausimą dėl lėšų skyrimo stipendijoms kelti.

„Šį pirmadienį, lapkričio 6 d., kartu su Lietuvos studentų sąjunga, mes kreipėmės į Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komitetą, norėdami priminti, jog 2014 metais tarp LSS ir LR Vyriausybės buvo pasirašytas ketinimų protokolas, kurio viena iš esminių dalių – siekti, kad iki 2018 m. studentams skatinti skiriamos valstybės lėšos, palyginti su 2014 m. vienam studentui skaičiuojama suma, palaipsniui didėtų iki 50 procentų“, – komentavo Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė dr. Milena Medineckienė. LSS ir LJMS paskaičiavimu, šiemet tam turėtų būti skirti maždaug 5 mln. eurų.

Džiugu, kad Švietimo ir mokslo komiteto nariai pritarė, kad stipendijos turi kilti ir plenariniame posėdyje svarstys klausimą, dėl reikiamų lėšų skyrimo. „Akivaizdu, kad šiuo metu egzistuojančios stipendijos visiškai netenkina studentų poreikių, Dėl šios priežasties, studentai studijų metu yra priversti dirbti, dėl to nukenčia jų akademiniai rezultatai. Džiugu, kad į mūsų priminimą dėl 2014 pasirašyto ketinimų protokolo tarp LSS ir LR Vyriausybės, Švietimo ir mokslo komitetas reagavo teigiamai ir pritarė siūlymui kelti stipendijas. Tikimės, kad ir būsimų posėdžių nutarimai dėl šio klausimo bus lygiai taip pat teigiami ir jau kitais metais galėsime džiaugtis didesnėmis stipendijomis“, – komentavo LSS prezidentas Eigirdas Sarkanas.

Pasak LJMS pirmininkės dr. Milenos Medineckienės – doktorantų stipendijos pirmais studijų metais yra apie 390 Eur., paskutiniais – 450 Eur. Turint omenyje, kad doktorantai dažniausiai yra suaugę žmones ir dauguma susikūrę šeimas, kurias reikia išlaikyti, tokie atlyginimai yra mažų mažiausiai nepakankami. Tokiu būdu jaunieji mokslininkai priversti ieškotis papildomų finansinių šaltinių kitur, dažnai ne pagal savo mokslinę sritį, nuo ko, be abejonės, kenčia mokslinio darbo kokybė.“

Remiantis LSS atliktu tyrimu, net 70 proc. studijuojančių studentų dirba darbą, visiškai nesusijusį su studijomis. Didesnės stipendijos padėtų spręsti šią problemą ir studijuojantys asmenys galėtų jaustis finansiškai saugesni ir daugiau dėmesio skirti akademiniams pasiekimams. Džiugu, kad Švietimo ir mokslo komiteto nariai supranta egzistuojančios problemos svarbą ir nėra abejingi.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!