Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/6017/esame-esmingu-aukstojo-mokslo-reformu-isvakarese/spausdinti/

Esame esmingų aukštojo mokslo reformų išvakarėse

Publikuota: 2006-11-25 10:52
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Vakar, lapkričio 24 d., švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė pradėjo forumą „Aukštojo mokslo efektyvumas ir konkurencingumas“, kurį surengė Airijos Respublikos ambasada, JAV ambasada ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija.

Sveikindama tarptautinio forumo dalyvius, ministrė atkreipė dėmesį į tai, kad diskusijos apie aukštojo mokslo kokybę, jo vaidmenį šiuolaikinėje ekonomikoje, tautų ir valstybių gyvenime netyla ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje ir visame pasaulyje. Švietimo ir mokslo minsitrė taip pat pabrėžė, kad ne vien gamtinių išteklių gausa ar kapitalo judėjimas lemia šiuolaikinės ekonomikos klestėjimą; labai svarbu yra pasitelkti mokslininkų, inžinierių, vadybininkų, menininkų, kurie daugiausia susitelkę universitetuose, pajėgas ir kūrybines galias. „Todėl universitetų veiklos sėkmė, jų efektyvumas, pajėgumas atlaikyti kitų žinių visuomenės centrų konkurenciją yra pagrindinė mūsų visuomenės klestėjimo prielaida“, – sakė švietimo ir mokslo ministrė.

Pasak R. Žakaitienės, visose tarptautinėse diskusijose apie universitetus vyrauja viena bendra mintis – kad veiklos sėkmės negalima užtikrinti vien tik valdžios arba vien tik pačių universitetų bendruomenių pastangomis. Kad būtų efektyūs, reikalingi ir konkurencingi, universitetai turi bendradarbiauti su visomis suinteresuotomis savo visuomenės grupėmis ir būti tų grupių nuolatinio dėmesio, palaikymo ir priežiūros lauke.

Ministrė pastebėjo, kad tokie visuomeniniai forumai, kuriuose aptariamos aukštojo mokslo ir studijų reformos gairės, yra be galo svarbūs, pastaruoju metu panašūs renginiai vyksta nuolat. „Esu įsitikinusi, kad tai yra ne mūsų aukštojo mokslo krizės, bet mūsų visuomenės brandos ir būsimos mūsų aukštojo mokslo sėkmės ženklas“, – teigė švietimo ir mokslo ministerijos vadovė.

Ministrė atkreipė forumo dalyvių ir svečių dėmesį į tai, kad yra sukaupta labai daug idėjų, kaip gerinti mūsų aukštojo mokslo veiklą. Jos pristatomos ir Švietimo ir mokslo ministerijos, ir politinių partijų, ir visuomeninių sambūrių parengtuose arba rengiamuose dokumentuose.

„Neabejotina, kad esame gana esmingų reformų išvakarėse. Žinome, kad teks pertvarkyti mūsų aukštojo mokslo finansavimą, pakoreguoti valdymą; ko gero, taip pat teks peržiūrėti ir institucijų sistemą bei tinklą, siekiant labiau sutelkti išteklius ir juos geriau susieti su poreikiais, kuriuos aukštasis mokslas turi tenkinti visuomenėje. Tikiuosi, kad šis forumas žengs dar vieną žingsnį atsakymo KAIP tai reikia padaryti linkme“, – sakė ministrė Roma Žakaitienė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!