Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/6004/es-strukturine-parama-pades-sulaikyti-mokslininkus-lietuvoje/spausdinti/

ES struktūrinė parama padės sulaikyti mokslininkus Lietuvoje

Publikuota: 2006-11-23 10:48
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Vakar Švietimo ir mokslo ministerijoje mokslininkai, valstybės institucijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovai aptarė Lietuvos „protų nutekėjimo“ problemą bei kokių priemonių reikėtų imtis „protams“ susigrąžinti bei pritraukti į Lietuvą.

Pasak Viešosios politikos ir vadybos instituto analitiko Žilvino Martinaičio, pastaruoju metu vis augantys emigracijos mastai laikomi viena svarbiausių nekarinių grėsmių Lietuvai. Mokslininkų ir tyrėjų išvykimas dirbti į užsienį („protų nutekėjimas“) yra labai svarbi sudedamoji šios problemos dalis. „Protų nutekėjimas“ ir „protų cirkuliacijos“ nebuvimas stabdo šalies mokslo ir ūkio plėtrą. Tačiau Lietuvoje iki šiol nėra vieningos strategijos, kaip reikėtų spręsti šią problemą.

Susitikimo metu aptartas šio instituto atliktas tyrimas analizavo valstybės politikos įtaką mažinant tyrėjų nutekėjimą ir sudarant prielaidas jiems susigrąžinti. Remiantis užsienio patirtimi pateiktose išvadose aptarta finansinė paskatų sistema bei kokios priemonės būtų veiksmingiausios ir tinkamiausios šiai problemai spręsti, pateiktos rekomendacijos, kaip šias priemones įgyvendinti naudojant 2007-2013 m. ES struktūrinę paramą ir kitų programų galimybes.

Švietimo ir mokslo ministerijos ES paramos koordinavimo skyriaus vedėjo Aurimo Morkūno teigimu, 2007-2013 m. numatoma skirti 479 mln. Lt tyrėjų ir mokslininkų gebėjimams stiprinti bei iki 1,5 mlrd. Lt mokslui ir inovacijoms skatinti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!