Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/59514/jaunimo-balsas-aukstojo-mokslo-pertvarkai-pritaria-65-proc-ktu-studentu/spausdinti/

Jaunimo balsas: aukštojo mokslo pertvarkai pritaria 65 proc. KTU studentų

Publikuota: 2017-05-19 17:11
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Siekdama sužinoti, kaip studentai vertina aukštojo mokslo reformą ir universitetų konsolidaciją, Kauno technologijos universiteto Studentų atstovybė (KTU SA) inicijavo apklausą. Apklausoje dalyvavo beveik 1200 studentų. Paaiškėjo, kad aukštojo mokslo reformai (visiems arba didžiajai daliai pokyčių) pritaria didžioji dalis apklaustųjų – apie 65 proc. KTU studentų.

„Apklausa parodė, kad didžioji KTU akademinės bendruomenės dalis, o studentai ir yra didžioji šios bendruomenės dalis, turi visiškai aiškią ir konkrečią poziciją, kurios nebijo išsakyti, ir kuria tiki. Paliksiu kitiems spręsti, ar neatsižvelgti į studentų nuomonę būtų protinga“, – sakė KTU SA prezidentas Lukas Kijauskas.

KTU SA inicijavo apklausą norėdama įsitikinti, kad studentų požiūris tikrai sutampa su reformą palaikančios Studentų atstovybės išsakoma pozicija. „Dabar galime drąsiai konstatuoti, kad centrinė KTU SA išsako ne savo, o bendrą studentų nuomonę“, – pažymėjo L. Kijauskas.

Apklausoje dalyvavo 1198 studentai iš įvairių studijų pakopų bei skirtingų studijų programų. L. Kijauską labai nudžiugino apklausos rezultatai, susiję ir su stojimo kartelės kėlimu: „Studentai, kurie į universitetą atėjo žinių, o ne diplomo, pavargo nuo tų, kuriems aukštasis mokslas reiškia tik popierėlį.“

Susipažinę su aukštojo mokslo reforma ir universitetų konsolidacija teigė esantys beveik 70 proc. KTU studentų. Tuo tarpu aktyviai besidominčių ir gerai susipažinusių su esama situacija buvo kiek mažiau – apie 25 proc. Aukštųjų mokyklų pertvarka visiškai nesidomi tik 5 proc. apklaustųjų.

Aukštojo mokslo reformai (visiems arba didžiajai daliai pokyčių) pritaria didžioji dalis KTU studentų – apie 65 proc. Tuo tarpu 23 proc. universiteto studentų nepritaria reformai, tačiau mano, kad aukštajame moksle reikia pokyčių. Reformai nepritaria ir jokių pokyčių nenori vos 3 proc. apklaustųjų.

Minimalaus konkursinio balo kėlimui iki 4 pritaria absoliuti dauguma KTU studentų – 75 proc. Universitetų optimizacijai pritaria apie 60 proc. apklaustųjų. 16 proc. studentų aukštųjų mokyklų konsolidacijai nepritaria, tačiau taip pat mano, kad universitetų ir kolegijų skaičius turėtų būti sumažintas. Aiškios nuomonės neturi 16 proc. studentų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!