Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/58674/bibliotekininkai-patikimi-vaiku-biciuliai/spausdinti/

Bibliotekininkai – patikimi vaikų bičiuliai

Publikuota: 2017-03-14 11:04
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Daugybę privalumų teikiantis internetas gali tapti pavojingu patyčių ir kitų skriaudų lauku mūsų vaikams. Šiuos ir kitus interneto pavojus pastebi tiek mokytojai, tiek tėvai, tiek viešųjų bibliotekų darbuotojai. Jie suka galvas, kaip vaikams geriau perteikti žinią apie saugų ir kultūringą naudojimąsi internetu.

Švietimo informacinių technologijų centro 2016 m. užsakytas kiekybinis internetu besinaudojančių tėvų ir paauglių nuomonės tyrimas rodo, kad dažniausi tinklų ir informacijos saugumo pažeidimai, su kuriais susiduriama, yra kompiuterių virusai (72 proc.) ir nepageidaujami elektroniniai laiškai (68 proc.). Tyrime dalyvavę tėvai ir paaugliai paminėjo ir kitus pažeidimus: neteisėto ir žalingo turinio informacija (rasizmas, sadizmas, pornografija ir kt.) internete; informacijos ir paskyros duomenų klastojimas socialiniuose tinkluose; duomenų išviliojimas apgaulės būdu.

Bibliotekininkai – patikimi vaikų bičiuliai

„Nekeista, kad naršydami internete vaikai ir jaunuoliai randa tiek naudingų dalykų, tiek susiduria su pavojais. Vykdydami Saugesnio interneto projektą siekiame suteikti vaikams žinių ir įgūdžių netinkamam ir net žalingam turiniui atpažinti, kaip į jį reaguoti, kaip elgtis, kad neapkenkti sau ar kitiems. Projekto metu nuolat ieškome būdų, kaip su šia žinia pasiekti suaugusiuosius ir vaikus visoje Lietuvoje“, – teigia asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė.

Šioje veikloje asociacijai aktyviai padeda visoje šalyje esančių viešųjų bibliotekų darbuotojai, kurie bibliotekose organizuoja įvairiausias šviečiamąsias veiklas ir užsiėmimus vaikams, bendradarbiauja su mokyklomis ir vietos bendruomene. Arina Keturkaitė, Kaišiadorių viešosios bibliotekos Žiežmarių filialo bibliotekininkė, teigia, kad vaikai dažnai susiduria su patyčiomis internete. Neretai jie gauna ir necenzūrinius laiškus.

Vilniaus miesto savivaldybės centrinės vaikų bibliotekos „Saulutė“ vyr. bibliotekininkė Renata Lipskienė mums pasakoja, kad saugumo problemos dažniausiai kyla dėl pačių vaikų nežinojimo ar per didelio pasitikėjimo draugais. „Kartais vaikai taip įsijaučia į žaidimą, kurį vienu metu žaidžia keliese, kad darbuotojoms tenka tapti taikdarėmis ir spręsti kilusius konfliktus tarp vaikų dėl kažkurio žaidėjo nesąžiningumo – dėl pasisavintų ar „pasiskolintų“ ir negrąžintų kito žaidėjo uždirbtų taškų ar virtualių pinigų, dėl pasinaudojimo svetimu prisijungimo prie žaidimo vardu“.

Remiantis aukščiau minėto tyrimo duomenimis, dauguma tyrimo dalyvių mano, kad vaikus reikia mokyti saugaus naudojimosi internetu, ir patys tai daro, 32 proc. laikosi nuomonės, kad to turėtų būti mokoma mokykloje, o 2 proc. įsitikinę, kad vaikų nereikia mokyti saugaus naudojimosi internetu – jie visko išmoksta patys ar iš draugų.

„Labai svarbu, kad bibliotekos lankytojai, tame tarpe ir vaikai, išmoktų saugiai ir atsakingai naršyti internete ir naudotis kompiuteriais. Vaikus, o kartais ir suaugusius, būtina supažindinti su pagrindinėmis naudojimosi kompiuteriais taisyklėmis: nepamiršti atsijungti nuo savo paskyrų ir duomenų, baigus darbą, nedalinti kitiems savo prisijungimo duomenų, neskelbti informacijos apie save ir savo pažįstamus, nesilankyti nesaugiuose puslapiuose ir panašiai“, – sako Renata Lipskienė.

Bibliotekininkė taip pat pabrėžia, kad dažniausiai pagrindinius saugaus naršymo internete žingsnius tenka priminti suaugusiems, mat jie dažniausiai mėgsta palikti „atidarytus“ „Facebook“ profilius ar el. pašto paskyras ir tiesiog išeiti iš bibliotekos. Vaikai tokias klaidas daro rečiau.

Visai netrukus, kovo 27 d., asociacija „Langas į ateitį“ jau septintą kartą pakvies visus Lietuvos interneto vartotojus dalyvauti ES akcijoje „Interneto savaitė 2017“ (ang. Get Onoiune Week 2017), kurios viena iš trijų temų šiais metais – saugus elgesys internete naudojantis e. paslaugomis ir saugant savo tapatybę. Visą savaitę vyks renginiai, bus vykdoma naujausios mokomosios medžiagos, testų, rekomendacijų, saugaus elgesio internete patarimų vaikams ir suaugusiems sklaida.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!