Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/5556/profesines-mokyklos-prieme-daugiau-mokiniu-nei-planavo/spausdinti/

Profesinės mokyklos priėmė daugiau mokinių nei planavo

Publikuota: 2006-09-27 10:02
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Apibendrinti pirmieji duomenys, kiek mokinių priimta į profesines mokyklas, kokias mokymo programas daugiausiai rinkosi jaunimas. Vietoj planuotų 19 010 mokinių į profesines šiemet priimti 19 452 mokiniai. Kaip ir pernai, populiariausios buvo statybos srities mokymo programos.

Mokinių priėmimui didžiausios įtakos turi profesijos patrauklumas ir būsimasis darbo užmokestis. Dėl to jaunuolių, besirenkančių statybos srities mokymo programas, kasmet daugėja. Šiemet statybos srities mokymo programas rinkosi 4303 mokiniai, pernai – 3439, o 2004 metais - 2811 mokinių. Daugiausia jaunuolių šiemet panoro tapti apdailininkais (statybininkais) – šią specialybę rinkosi 1305 asmenys (pernai – 934), automobilių remontininkais šiemet panoro tapti 1178 jaunuoliai, staliaus profesiją rinkosi 919 asmenų (pernai – 752).

Šiemet paklausi buvo ir virėjo parengimo programa: į virėjo ir konditerio specialybę įstojo 781, virėjo ir barmeno – 405, virėjo ir padavėjo – 568 asmenys. Vien tik padavėjais panoro tapti 348 jaunuoliai.

Daugiau nei pernai jaunuolių rinkosi kirpėjo specialybę. Šiemet jų buvo 551 (pernai – 464). Tarptautinių pervežimų vairuotojo ekspeditoriaus – 150 jaunuolių (pernai – 77). Į prekybos srities mokymo programas šiemet įstojo 810 jaunuolių (pernai – 798).

Šiemet pirmą kartą priimta mokinių į naujas, neseniai įregistruotas programas: ekologinio ūkio darbininko, kelių statybos ir priežiūros darbuotojo, krovinių gabenimų ekspeditoriaus.

Žemės ūkio srities mokymo programas iš viso rinkosi 1624 asmenys (pernai – 1724). Kiek mažiau nei pernai jaunuolių rinkosi šaltkalvio remontininko, technikos priežiūros verslo darbuotojo, siuvėjo, siuvinių gamintojo specialybes.

Stojantieji į profesines mokyklas vis dažniau renkasi mokymo programas, kuriose mokantis kartu su kvalifikacija galima įgyti ir vidurinį išsilavinimą. Baigę šias programas, profesinių mokyklų absolventai turi daugiau galimybių siekti tolesnės profesinės karjeros, pasirinkti tolesnę darbo veiklą ar studijas.

Visos Lietuvoje įregistruotos švietimo įstaigos, jų mokymo programos, suteikiama kvalifikacija nurodoma oficialiame registre - Atviroje informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemoje AIKOS (www.aikos.smm.lt). Čia taip pat galima sužinoti, kiek vienoje ar kitoje programoje mokosi mokinių, kiek yra laisvų darbo vietų įvairių specialybių asmenims ir t.t.

Profesinio mokymo rengimo sistema orientuojama į šalies ūkio rinkos poreikius. Darbdavių atstovai dalyvauja rengiant mokymo standartus ir programas, kiekvienoje apskrityje su jais tariamasi, į kokias specialybes kiek mokinių priimti. Darbdavių atstovai taip pat dalyvauja baigiamajame profesinių mokyklų absolventų vertinime, kurį vykdo Pramonės, prekybos ir amatų ar Žemės ūkio rūmai. Šios nuostatos sustiprintos ir įteisintos naujajame Profesinio mokymo įstatyme, kurį dabar svarsto Seimas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!