Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/5424/prasome-issakyti-nuomones-del-habilituoto-daktaro-laipsnio-teikimo/spausdinti/

Prašome išsakyti nuomones dėl habilituoto daktaro laipsnio teikimo

Publikuota: 2006-09-14 09:16
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministerija kreipiasi į akademinę visuomenę ir kitus suinteresuotus asmenis, prašydama išsakyti nuomones habilituoto daktaro mokslo laipsnio teikimo klausimu.

Ministerija gegužės mėnesį pateikė derinti Aukštojo mokslo įstatymo ir Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą bei teikė susipažinti Vyriausybės nutarimo „Dėl habilituoto daktaro mokslo laipsnio teikimo tvarkos aprašo patvirtinimo ir kai kurių Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimų pakeitimo ir pripažinimo netekusiais galios“ projektą. Šiame projekte buvo siūloma nustatyti, kad tyrėjams, kurie įvykdys Vyriausybės patvirtintoje Habilituoto daktaro mokslo laipsnio teikimo tvarkoje nustatytus reikalavimus, bus suteikiamas habilituoto daktaro mokslo laipsnis. Šis laipsnis nesiejamas su profesoriaus ar vyriausiojo mokslo darbuotojo pareigų užėmimu. Gauti šį laipsnį galėtų pretenduoti visi tyrėjai, atitinkantys Vyriausybės nustatytus kvalifikacinius reikalavimus, nepriklausomai nuo to, ar jie yra įgiję daktaro mokslo laipsnį, ar ne.

Projektu buvo siekiama įtvirtinti tyrėjo pagerbimo už produktyvią mokslinę veiklą laipsnį. Tokio pobūdžio laipsnis yra teikiamas Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir Danijoje. Projektu buvo siekiama surasti kompromisinį variantą - nustatyti, kad habilituoto daktaro mokslo laipsnis nėra siejamas su atitinkamomis pareigomis, o jį įgyti - tyrėjo garbės reikalas. Šis laipsnis nėra pripažįstamas kaip antrasis mokslo laipsnis.

Projektas susilaukė prieštaringų nuomonių – vieni siūlo iš viso atsisakyti šio laipsnio teikimo praktikos Lietuvoje, kiti – nustatyti, kad yra teikiamas habilituoto daktaro mokslo laipsnis, asmenims jau turintiems daktaro mokslo laipsnį.

Prašome iki spalio 30 d. išsakyti savo nuomonę šiuo klausimu. Pasiūlymus, svarstymus, nuomones prašome siųsti Švietimo ir mokslo ministerijai elektroninio pašto adresu mts@smm.lt.

Su dokumento projektu galima susipažinti ministerijos tinklalapyje www.smm.lt, skyrelyje „Svarstomi teisės aktai“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!