Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/5372/raginama-atnaujinti-mokslo-ir-studiju-infrastruktura/spausdinti/

Raginama atnaujinti mokslo ir studijų infrastruktūrą

Publikuota: 2006-09-07 17:52
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Penkios nevyriausybinės organizacijos kreipėsi į LR Vyriausybę ragindamos iš esmės atnaujinti Lietuvos mokslo ir studijų infrastruktūrą. Pagrindine finansine priemone siūloma 2007-2013 m., Lietuvai teksianti Europos Sąjungos Struktūrinių fondų (ES SF) paramos lėšos.

Vakar (rugsėjo 6 d.) išplatintame kreipimesi ministrams ne mažiau 9 proc. ES paramos siūloma nukreipti aukščiausiu lygiu dirbančių mokslinių centrų materialinei bazei modernizuoti. Pagrindine spartaus šalies ekonominio vystymosi sąlyga įvardijamos investicijos į strateginius mokslinius tyrimus, kurie lemia šalies ūkio konkurencingumą ne trumpalaikėje, bet ilgalaikėje perspektyvoje.

Tikimasi, kad atsižvelgus į Vyriausybei pateiktus siūlymus, bus sukurtos sąlygos atnaujinti aukščiausiu lygiu dirbančių mokslo centrų, mokslo ir verslo centrų įrangą, užtikrinta technologijų perdavimo centrų veikla, kartu atsiras galimybės kurtis mokslui imlioms verslo įmonėms, bus pritrauktos užsienio verslo investicijos į aukštų technologijų sritį.

Kreipimąsi į šalies ministrus pasirašė Lietuvos studentų sąjunga kartu su Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga, Grupe už nacionalinio susitarimo įgyvendinimą, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga bei Užsienio lietuvių mokslininkų forumu.

Kaip bus paskirstytos ES paramos lėšos, sprendimą turės priimti LR Vyriausybė.

Primename, kad pirmieji nevyriausybinių organizacijų siūlymai dėl efektyvaus ES paramos įsisavinimo Vyriausybę pasiekė dar praeitų metų žiemą. Pilietinėje akcijoje nevyriausybinių organizacijų iniciatyvą parašais parėmė daugiau nei 41,5 tūkstančių šalies piliečių.

Šių metų liepos 20 d. LR Vyriausybės Peticijų komisija pilietinių organizacijų kreipimąsi dėl viešo, skaidraus ir efektyvaus Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos panaudojimo pripažino peticija. Vyriausybei pasiūlyta tenkinti dar pavasarį komisijai pateiktą dokumentą ir įpareigoti Finansų ministeriją atsižvelgti į jame išdėstytus reikalavimus rengiant su ES paramos skirstymu susijusius dokumentus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!