Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/47698/lls-interneto-saugumo-istatymas-pades-ne-saugoti-o-sekti-lietuvos-gyventojus/spausdinti/

LLS: interneto saugumo įstatymas padės ne saugoti, o sekti Lietuvos gyventojus

Publikuota: 2014-12-03 20:37
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos Laisvės sąjunga griežtai pasisako prieš Kibernetinio saugumo įstatyme įteisintą žmonių duomenų rinkimą, kuriam pakanka policijos nurodymo ir nereikalingas teismo sprendimas.

„Demokratinėse Vakarų valstybėse šiandien nė su žiburiu nerasi tokių įstatymų, kurie taip griežtai ribotų asmens laisves ir suteiktų policijai galias savo nuožiūra priimti sprendimus ir imtis veiksmų, kurie paprastai be Teismo sprendimo yra tiesiog neįmanomi“, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas. Pasak jo, skaitydamas naująjį Kibernetinio saugumo įstatymą nejučia prisimeni ir niūrią rašytojo Dž. Orvelo viziją apie viską stebintį ir sekantį „Didįjį brolį“.

Kibernetinio saugumo įstatyme numatyta, kad policija galės įpareigoti ryšio operatorius tris mėnesius kaupti ir rinkti informaciją apie juos dominančius interneto vartotojus. Tarp duomenų, kurie bus pateikiami policijai, bus ir visa informacija apie internete vykdomą veiklą; tai ir informacija apie gyventojų finansus, ir asmeniniai elektroniniai laiškai.

„Šis dokumentas anaiptol nepanašus į pastangas apsaugoti Lietuvą nuo galimų atakų ar išmokyti mūsų visuomenę apsiginti nuo propagandinių veiksmų. Tai greičiau atrodo kaip patogus įrankis sekti kiekvieną Lietuvos pilietį,rinkti apie jį neribojamus kiekius duomenų, kurių šiuo metu jokia valstybinė institucija net nebūtų pajėgi efektyviai apdoroti. Todėl lieka neaišku, kaip įstatyme numatytos priemonės apsaugotų Lietuvą nuo galimų grėsmių“, – sakė LLS pirmininkas.

Kibernetinio saugumo įstatyme taip pat numatyta galimybė apriboti prieigą prie interneto, kovoti prieš įstatymų pažeidimus internete. Planuojama, kad Seimas šį įstatymą svarstys jau artimiausiu metu, šiuo metu jis nagrinėjamas komitetuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!