Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/46890/kuo-prestiziskiau-tuo-saugiau-kaspersky-lab-issiaiskino-kurie-studentai-rizikuoja-labiausiai/spausdinti/

Kuo prestižiškiau, tuo saugiau: „Kaspersky Lab“ išsiaiškino, kurie studentai rizikuoja labiausiai

Publikuota: 2014-10-09 12:24
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Įsibėgėjo mokslo metai, ir visi studentai seniai grįžo į savo Alma mater. „Kaspersky Lab“ nutarė išsiaiškinti, ar saugūs miestai, kuriuose įsikūrę garsiausi pasaulio universitetai. Į apklausą pateko aukštosios mokyklos, kurios yra neabejotinos lyderės nacionaliniu savo šalių lygiu ir užimančios aukščiausias Pasaulio universitetų akademinio reitingo eilutes. Šio reitingo viršūnėje 2014 m. išsidėsčiusios aukštosios mokyklos – tai Harvardo universitetas (nepakeičiamai pirmaujantis sąraše), Kembridžo universitetas (užėmęs penktąją vietą), Šveicarijos Ciuricho aukštoji technikos mokykla (19-a pozicija sąraše), Tokijo universitetas (21-oji vieta) ir Toronto universitetas (išsidėstęs 24-oje sąrašo eilutėje).

Tačiau palyginus šiuos universitetinius miestus pagal kibernetinių grėsmių skaičių ir užkrėtimo kenkėjiška programine įranga lygį, reitingas apsiverčia tarsi veidrodyje. Šveicarijos Ciuriche tuo pačiu periodu tinklo ir vietinio užkrėtimo riziką patyrė 27 proc. naudotojų.

Toronte, užbaigiančiame pirmaujančių universitetų penketuką, su kibernetinėmis grėsmėmis buvo susidūręs beveik kas penktas naudotojas. O Tokijuje kompiuterinių incidentų skaičius yra du kartus mažesnis: čia 2014 m. užkrėtimo riziką patyrė apie 17 proc. vartotojų.

Ramiausia situacija susiklostė dviejuose Kembridžo universitetuose – Britanijos, to paties pavadinimo universiteto gimtinės, ir Amerikos, priklausančio Bostono miesto aglomeracijai ir esančio faktiškai didžiąja Harvardo universiteto dalimi. Kaip išsiaiškino „Kaspersky Lab“ ekspertai, per pastaruosius 2014 m. mėnesius bendrai 15 proc. Britanijos Kembridžo naudotojų susidūrė su tinklo ir vietinėmis grėsmėmis. Naujajame pasaulyje rodikliai dar žemesni: tik 9 proc. Amerikos Kembridžo naudotojų susidūrė su užkrėtimo internete ar vietinių grėsmių rizika.

„Nedidelis grėsmių skaičius neturi suklaidinti ir sukurti kibernetinės erdvės saugumo iliuzijos. Problema ta, kad kiekvieną dieną bendras kenkėjiškų programų skaičius auga, o jos pačios tampa sudėtingesnės. Apgavikai aktyviai naudoja neuždengtus teisėtos programinės įrangos pažeidžiamumus, apgaudinėja taikydami socialinę inžineriją, vagia asmeninius naudotojų duomenis ir reikalauja pinigų už prieigos prie failo arba viso renginio atkūrimą. Be to, naudotojui pakanka pasigauti vos vieną „Trojos“ virusą – ir jo kompiuterio saugumui bei privataus gyvenimo konfidencialumui gresia pavojus. Būtent todėl mes rekomenduojame taikyti specialius apsaugos sprendimus, galinčius sulaikyti bet kokius užkrėtimus ir užtikrinti vertingų duomenų saugumą“, – aiškina Jurijus Namestnikovas, „Kaspersky Lab“ antivirusų ekspertas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!