Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/46244/sprendimas-del-nesaziningu-moksleiviu-atspindes-poziuri-i-akademini-sazininguma/spausdinti/

Sprendimas dėl nesąžiningų moksleivių atspindės požiūrį į akademinį sąžiningumą

Publikuota: 2014-08-22 14:19
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos studentų sąjunga (Sąjunga) kreipėsi į LR Švietimo ir mokslo ministeriją atkreipdama dėmesį į situaciją susiklosčiusią dėl Nacionalinio egzaminų centro Matematikos brandos egzamino vertinimo komisijos pirmininko R. Grigučio nelegalių veiksmų, dėl kurių su matematikos valstybinio brandos egzamino užduotimis iš anksto buvo supažindintos trys moksleivės. Nors viešojoje erdvėje informacija apie šių moksleivių stojimus ir yra ribota, vis dėlto gauti aukščiausi matematikos valstybinio egzamino rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad abiturientės įstojo į valstybės finansuojamas vietas. Dėl šios priežasties galimybę studijuoti nemokamai galimai buvo atimta iš trijų sąžiningai egzamino užduotis išsprendusių bendramokslių.

Studentų sąjungos atstovų kreipimesi į Švietimo ir mokslo ministeriją pabrėžiama, kad tos elgesys pažeidžia ne tik etikos normos, sutartinius įsipareigojimus, bet ir sąžiningos, teisingos konkurencijos principus. „Valstybiniame brandos egzamine gauti aukščiausi įvertinimai tikrai galėjo moksleivėms garantuoti nemokamas studijas pasirinktose aukštosiose mokyklose, manome, kad taip galėjo būti pažeistos kitų abiturientų teisės į nemokamą mokslą, kurį gabiausiems užtikrina LR Konstitucija. Švietimo ir mokslo ministerija bendradarbiaudama su LAMA BPO turėtų peržiūrėti šių moksleivių pasirinkimus renkantis studijų programas ir identifikuoti kitus tris abiturientus, kurie dėl nesąžiningo kolegių elgesio galėjo prarasti galimybę studijuoti valstybės finansuojamose vietose. Šiems studentams privalo būti suteikiamos papildomos valstybės finansavimo vietos pagal vieną iš Švietimo ir mokslo ministerijai prieinamų finansavimo priemonių“, – sako Sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Studentų sąjunga palaiko LR Švietimo ir mokslo ministerijos poziciją siekiant anuliuoti šių moksleivių egzamino rezultatus. „Jau ne vienerius metus aktyviai siekiame akademinio sąžiningumo aukštosiose mokyklose, o tokie patekimo į aukštąsias mokyklas atvejai kaip šis negali būti toleruojami. Sąžiningumo kultūros kūrimas turėtų prasidėti nuo pirmųjų žingsnių aukštojoje mokykloje. Šio atvejo sprendimas atspindės mūsų visuomenės ir akademinės bendruomenės požiūrį į akademinio nesąžiningumo problemą“, – teigia Paulius Baltokas.

Anot Studentų sąjungos prezidento, šis akademinio nesąžiningumo atvejo precedentas formuos kitų akademinės bendruomenės narių supratimą apie nesąžiningą elgesį ir su juo susijusias pasekmes. „LR Mokslo ir studijų įstatymas yra grindžiamas sąžiningos konkurencijos ir akademinės etikos principais, o šis atvejis be jokios abejonės juos pažeidžia. Šio atvejo nagrinėjimas yra puiki proga įrodyti, kad akademinė etika ir sąžiningumas yra aukštojo mokslo bendruomenės prioritetai, tad neteisėtas abiturienčių bei dėstytojų elgesys negali būti pateisintas“, – sako Paulius Baltokas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!