Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4591/rytu-skirstomieji-tinklai-sieks-iprasminti-elektra-meno-kurinyje/spausdinti/

Rytų skirstomieji tinklai sieks įprasminti elektrą meno kūrinyje

Publikuota: 2006-06-07 09:41
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Rytų skirstomieji tinklai

Siekdami įprasminti ir simboliškai išreikšti elektrą, AB Rytų skirstomieji tinklai kartu su Europos parku organizavo tarptautinį menininkų konkursą „Šviesa, elektra, energija“. Šio meno projekto tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į tokį sudėtingai suprantamą, labiau juntamą reiškinį, kaip elektra, ir skatinti naujas kūrybinės raiškos formas.

Konkursu buvo siekiama paremti menininkus, paskatinti kūrybos žmones. Laimėjusiu kūriniu jau šį rudenį galės pasigrožėti „Europos parko“ lankytojai, o sumažintos skulptūros kopijos ateityje reprezentuos Rytų skirstomuosius tinklus.

„Elektra padeda žmogui sukurti patogesnį ir jaukesnį gyvenimą, tačiau kartu yra nematoma ir galinga, kartais - net labai pavojinga. Todėl žmogus turėtų būti atidus grožėdamasis šiuo reiškiniu. Mes taip pat norėjome pažvelgti į elektrą menininkų akimis ir pasidalyti šio nematomo pasaulio pažinimo akimirka su visais“, - sakė Rimantas Milišauskas, Rytų skirstomųjų tinklų generalinis direktorius.

Konkurse dalyvavo menininkai iš 18 šalių, buvo pateikti 46 konkursiniai pasiūlymai. Varžėsi idėjos iš Kroatijos, Italijos, Vokietijos, Kubos, Argentinos, Kinijos, Armėnijos. Savo kūrinius pristatė ir 9 menininkai iš Lietuvos.

Vertinant konkursui pateiktus darbus, buvo atsižvelgta, ar jie atitinka temą „Šviesa, elektra, energija“, taip pat į jų kūrybinės idėjos originalumą ir meninę vertę. Vyko keli atrankos etapai, antrame etape dalyvavo menininkų darbai iš Italijos, JAV ir Lietuvos.

Nugalėtoju tapo menininkas Evaldas Pauza, pristatęs labiausiai visiems patikusį projektą - Mergaitę Gintarę, lietuviškąją „Elektrą“ (elektron (gr.) - gintaras, energijos teikiama šviesa). Kūrinys simbolizuoja pirmąją vaiko pažintį su elektra, kuri kiekvienam vaikui yra kaip stebuklas.

„Aš atsisakau peržengti vaikiško elgesio ribas ir tai, kas kūriniuose nėra akivaizdu, žiūrovas turi "pasidaryti pats“, - apie savo darbus kalba E. Pauza.

19 km į šiaurę nuo Lietuvos sostinės Vilniaus centro esančiame Europos parke šiuo metu eksponuojama daugiau kaip 100 skulptūrų, jų autoriai - daugiau kaip 30 įvairių pasaulio šalių menininkai. Šiuolaikinio meno muziejaus po atviru dangumi kolekcijoje - šiuolaikinio meno kūrėjų Magdalenos Abakanowicz, Solo LeWitto, Beverly Pepper, Alešo Vesely, Denniso Oppenheimo ir kitų darbai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!