Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4580/pirma-karta-profesinio-mokymo-sistemoje-vieningos-baigiamojo-kvalifikacijos-egzamino-uzduotys/spausdinti/

Pirmą kartą profesinio mokymo sistemoje - vieningos baigiamojo kvalifikacijos egzamino užduotys

Publikuota: 2006-06-06 12:53
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Birželio 6 dieną Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centre (Karaliaus Mindaugo pr. 11) profesinių mokyklų mokiniai pradės laikyti pirmuosius baigiamuosius kvalifikacijos egzaminus pagal vieningas užduotis. Tokie profesinio mokymo egzaminai pagal vieningas užduotis Lietuvoje bus vykdomi pirmą kartą.

Egzaminai pagal vieningas užduotis bus laikomi bandomuosiuose egzaminų centruose. Po apklausų visose apskrityse centrais tapo 14 profesinių Lietuvos mokyklų.

Buvo pasirinkta keturiolika pilotinių programų baigiamųjų kvalifikacijos egzaminų. Vieningos teorinio ir praktinio egzamino užduotys buvo parengtos pagal šias programas: siuvėjo, sekretoriaus, higieninės kosmetikos kosmetiko – Kauno ir Marijampolės apskričių egzaminų centrams; pardavėjo ir prekių žinovo, elektros įrenginių elektromechaniko automobilių kėbulų remontininko - Vilniaus ir Alytaus apskričių egzaminų centrams; suvirintojo, apdailininko - Šiaulių ir Telšių apskričių egzaminų centrams; automechaniko, staliaus - Klaipėdos ir Tauragės apskričių egzaminų centrams; technikos priežiūros verslo darbuotojo, automobilių elektromechaniko - Panevėžio ir Utenos apskričių egzaminų centrams; žemės ūkio gamybos verslo darbuotojo, miškininkystės verslo darbuotojo - Žemės ūkio rūmų egzaminų centrams.

Baigiamuosius kvalifikacijos egzaminus nuo 1998 metų organizuoja penki Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei Žemės ūkio rūmai. 2005-2008 m., vykdydami valstybinės svarbos projektą „Profesinio mokymo žinių ir kompetencijos vertinimo sistemos sukūrimas ir plėtra“, šios organizacijos kartu su Švietimo ir mokslo ministerija siekia sukurti išorinę profesinio mokymo žinių ir kompetencijos vertinimo sistemą, panaudojant rūmų tinklą.

Baigiamųjų kvalifikacijos egzaminų teorijos ir praktikos užduotis rengė ir koordinavo Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai, kurie organizavo darbo grupes, kviesdami mokytojus iš visų Lietuvos profesinių mokyklų, turinčių baigiamuosius kursus pagal pilotines programas.

Parengtas užduotis įvertino darbdaviai. Jie kritiškai pasižiūrėjo, ar baigiamojo kvalifikacijos egzamino užduotys leis įvertinti tas kompetencijas, kurios ypač svarbios dabartinėje rinkoje.

Vieningos baigiamojo kvalifikacijos egzamino užduotys yra viena iš priemonių, kurios leidžia patikrinti, ar skirtingose Lietuvos profesinėse mokyklose yra vienodai, pagal standartuose įvardytas kompetencijas, rengiami specialistai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!