Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/45653/erasmus-studentai-is-lietuvos-dazniausiai-renkasi-ispanijos-portugalijos-turkijos-ir-vokietijos-universitetus/spausdinti/

„Erasmus“ studentai iš Lietuvos dažniausiai renkasi Ispanijos, Portugalijos, Turkijos ir Vokietijos universitetus

Publikuota: 2014-07-10 14:05
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Europos Komisija

Šiandien Europos Komisijos paskelbtais naujausiais statistiniais duomenimis apie „Erasmus“, 2012–2013 m. ES stipendijas studijuoti ar stažuotis užsienyje gavo beveik 270 000 studentų – tai naujas rekordas. Studijos kitame universitete tebėra populiariausios, o kas penktas studentas (55 000) rinkosi „Erasmus“ profesines stažuotes bendrovėse. Trys populiariausios šalys, kurias 2012–2013 m. rinkosi daugiausia „Erasmus“ studentų, buvo Ispanija, Prancūzija ir Vokietija. Daugiausiai studentų, skaičiuojant absolventų procentine dalimi, išsiuntė šios šalys: Liuksemburgas, Lichtenšteinas, Suomija, Latvija ir Ispanija.

Atlikti „Erasmus“ praktiką arba mokytis užsienio universitetuose pagal „Erasmus“ programą 2012-2013 m. Lietuva išsiuntė 3529 studentus. Lietuvos studentai daugiausiai vyko į Ispaniją (282), Portugaliją (255), Turkiją (252) ir Vokietiją (234). 2012-2013 m. m. Lietuva priėmė 2326 studentus. Daugiausiai studentų į Lietuvą atvyko iš Turkijos (612), Ispanijos (284) ir Prancūzijos (228). Į daugiausiai studentų siunčiančių aukštųjų mokyklų šimtuką pateko viena Lietuvos aukštoji mokykla – Vilniaus universitetas, atsidūręs 61 vietoje ir 2012-2013 m. išsiuntęs 621 studentą.

„Erasmus“ studentai iš Lietuvos dažniausiai renkasi Ispanijos, Portugalijos, Turkijos ir Vokietijos universitetus

„Jau 27 metus „Erasmus“ studentams suteikia galimybę praleisti laiko užsienyje ir taip praplėsti akiratį ir patobulinti įgūdžius. Naujausi duomenys rodo, kad „Erasmus“ populiarus kaip niekada. Programa ne tik stiprina priklausymo Europos šeimai jausmą – įgijus „Erasmus“ propaguojamų įgūdžių padidėja studentų įsidarbinimo galimybės ir karjeros perspektyvos. Naujoji programa „Erasmus+“ artimiausius septynerius metus padės studijuoti, stažuotis, dirbti ar savanoriauti užsienyje dar didesniam jaunuolių skaičiui,“ – sakė už švietimą, kultūrą, daugiakalbystę ir jaunimą atsakinga Europos Komisijos narė Androula Vassiliou.

„Erasmus“ studentai iš Lietuvos dažniausiai renkasi Ispanijos, Portugalijos, Turkijos ir Vokietijos universitetus

Statistiniai duomenys rodo, kad vidutinė „Erasmus“ stipendija, skiriama daliai gyvenimo užsienyje ir kelionės išlaidų padengti, buvo 272 EUR per mėnesį, arba 9 proc. didesnė nei prieš metus (250 EUR). Kai kuriose šalyse šią stipendiją papildo nacionaliniai, regioniniai ar įstaigų fondai.

„Erasmus“ nėra vien studentų mainų programa: 2012–2013 m. „Erasmus“ mokymosi ar stažuočių užsienyje finansavimą gavo daugiau nei 52 600 mokslo ir administracijos darbuotojų. Jų įgyta patirtis naudinga ne tik pačiam asmeniui – jam grįžus ir mokymo įstaigoje pagerėja mokymo(si) kokybė. Maždaug 500 verslo darbuotojų (tai daugiau nei 20 proc. padidėjimas, palyginti su ankstesniais metais) taip pat gavo „Erasmus“ paramą mokymui užsienio aukštojo mokslo įstaigose. Tai parodo didėjantį susidomėjimą švietimo ir mokymo derinimu prie darbo rinkos poreikių.

„Erasmus“ studentai iš Lietuvos dažniausiai renkasi Ispanijos, Portugalijos, Turkijos ir Vokietijos universitetus

Pagal naująją programą „Erasmus+“ per artimiausius septynerius metus (2014–2020 m.) stipendijų bus suteikta 4 milijonams asmenų, tarp jų 2 milijonams aukštųjų mokyklų studentų ir 300 000 darbuotojų. Pagal ją taip pat bus finansuojama 135 000 studentų ir darbuotojų mainų tarp Europos ir viso pasaulio šalių partnerių. Išplėstinėje programoje, apimančioje „Erasmus“ ir panašias kitų grupių mobilumo programas (įskaitant gamybinę praktiką atliekančius asmenis ir savanorius), daugiau dėmesio skiriama kalbinei paramai, lankstesnėms stipendijų taisyklėms ir specifinei papildomai paramai žmonėms, turintiems specialiųjų poreikių, iš palankių sąlygų neturinčių šeimų ir atokių regionų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!