Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/45629/elektroninis-portfelis-pades-pripazinti-savaimini-jaunimo-ugdymasi/spausdinti/

Elektroninis portfelis padės pripažinti savaiminį jaunimo ugdymąsi

Publikuota: 2014-07-09 18:25
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nuo rugsėjo mėn. Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose besimokantys ir Edinburgo hercogo apdovanojimuose dalyvaujantys mokiniai galės išbandyti elektroninio portfelio sistemą. Ši sistema sudarys galimybes kaupti savo ugdymosi patirties įrodymus, juos be vargo klasifikuoti elektroninėje erdvėje ir prireikus, pateikti darbdaviui.

Geras darbuotojas turi pasižymėti ne tik savo srities išmanymu, bet ir gebėti planuoti laiką, valdyti stresą, būti komunikabilus ir visų svarbiausia – mokėti greitai mokytis. Jau ne vienerius metus kalbama, kad mokykla ir universitetas nepajėgia suteikti šių gyvenimui ir darbui būtinų įgūdžių, todėl belaukiant švietimo reformos akcentuojamas neformaliu ir savaiminiu būdu įgytų kompetencijų pripažinimo vaidmuo.

Darbaviai pripažįsta, kad jiems svarbus ne darbuotojo diplomas. Tereikia, kad kandidatas turėtų reikiamus įgūdžius ir asmenines savybes. Taip pat visiškai nesvarbu, kokiu būdu darbuotojo įgūdžiai buvo išugdyti: formaliojo švietimo įstaigoje, savanoriaujant, mokantis savarankiškai, gyvenant užsienyje...

Natūraliai kyla klausimas kaip išmatuoti bei pripažinti mažiau apibrėžto ir savaiminio mokymosi rezultatus? Nors Lietuvoje tai dar naujiena, kai kuriose Europos universitetuose jau senokai atliekamas stojančiųjų į universitetus asmeninių darbų portfelių vertinimas. Pokalbių dėl darbo metu tai apskritai dažna paktika – visiškai nenustebkite, jei personalo atrankos specialistas paprašys pateikti gyvenimo aprašyme (CV) nurodytų komunikabilumo, punktualumo ar atsakingumo įrodymų.

Atsižvelgiant į tarptautinę patirtį, Lietuvoje aštuntus metus įgyvendinama „The Duke of Edinburgh‘s International Award“ programa šiais metais bus praturtinta elektorinio portfelio sistema. Programos dalyviai savanoriškos veiklos, sporto ir meninių būrelių, veiklos nevyriausybinėse organizacijose patirties įrodymus galės kaupti virtualiuose portfeliuose. Vėliau, peržiūrėjus sukauptų portfelių turinį, jiems bus išduodami tarptautiniai sertifikatai. Nors verslo įmonės šiuos sertifikatus atpažįsta ir vertina atrinkdamos darbuotojus į konkrečias pozicijas, Lietuvos universitetams dar reikia pasitempti – pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje pateikus tokį sertifikatą pridedama papildomų taškų prie stojamojo balo.

Tikimasi, kad Edinburgo hercogo apdovanojimų programa padės efektyviai pripažinti jaunimo neformaliojo ir savaiminio mokymosi rezultatus ir Lietuvoje. Elektroninio dalyvio portfelio sistemos diegimo darbai bus vykdomi nuo rugpjūčio mėnesio, sistema bus taikoma Lietuvos mokyklose nuo rugsėjo 1-os dienos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!