Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4499/search-selection-ispeja-abiturientus-nesirinkti-busimosios-studiju-krypties-aklai/spausdinti/

„Search & Selection“ įspėja abiturientus nesirinkti būsimosios studijų krypties aklai

Publikuota: 2006-05-27 09:09
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Search & Selection, UAB

Darbuotojų atrankos ir personalo valdymo įmonė „Search & Selection“, teikianti aukštos kategorijos specialistų atrankos ir paieškos paslaugas, įspėja abiturientus, kad prieš pasirinkdami būsimą specialybę jie tinkamai įvertinų savo karjeros siekius ir galimybes.

Bendrovė pastebi, kad maždaug kas ketvirtas darbo ieškantis asmuo kandidatuoja užimti jo sugebėjimų ir savybių neatitinkančias pozicijas.

„Vykdydami kandidatų atrankas pastebime tendenciją, kad gana dažnai kandidatų savybės neatitinka tų, kurios būtinos jų pasirinktos profesijos specialistams“, - sakė „Search & Selection“ Personalo atrankos departamento vadovas Saulius Norkaitis.

Jo teigimu, tokią situaciją dažniausiai lemia tai, jog rinkdamiesi būsimą profesiją, abiturientai nepakankamai suvokia ar įvertina kokiais bruožais ir gabumais turi pasižymėti pagal pasirinktą specialybę dirbantys asmenys.

„Praktikoje tenka susidurti su atvejais, kuomet, pavyzdžiui, bendravimo su žmonėmis vengiantys kandidatai pretenduoja užimti pardavimo vadybininkų pozicijas. Akivaizdu, kad tokios pareigos ilgainiui nei tenkintų patį darbuotoją, nei džiugintų darbdavį rezultatais“, - pasakojo S. Norkaitis.

Ekspertų teigimu, pagrindinės priežastys, kodėl abiturientai pasirenka jų sugebėjimų neatitinkančias studijų kryptis yra informacijos stoka ir kitų asmenų įtaka.

„Moksleiviai dažnai neįsivaizduoja, kokio darbo gali tekti imtis baigus vieną ar kitą specialybę, todėl negali įvertinti savo galimybių jį atlikti. Šią problemą spręsti padėtų intensyvesnė švietėjiška universitetų, o gal netgi ir pačių darbdavių veikla“, - svarstė „Search & Selection“ Personalo atrankos departamento vadovas.

Pasak jo, užsienyje pakankamai įprasta, kad verslo įmonės rengia pristatymus vyriausių klasių moksleiviams, supažindindamos juos su savo veikla, darbais bei tuo pačiu paminėdamos, kokio išsilavinimo specialistus priima dirbti.

S. Norkaitis išskiria ir didelę šeimos narių bei artimų draugų įtaką moksleivių pasirinkimui. „Jeigu abiturientas renkasi konkrečią specialybę tik dėl to, kad ją studijavo tėvai arba renkasi draugai, iškyla grėsmė, kad neįvertinamos paties moksleivio asmeninės savybės. Tokios klaidos būdingiausios mažai savimi pasitikintiems asmenims, bei tiems, kurių identitetas (savęs suvokimas) dar nėra susiformavęs“, - sakė S. Norkaitis.

Darbuotojų atrankos specialistai teigia, kad klaidingai pasirinkta specialybė gerokai apsunkina karjeros planavimo galimybes. Neįvertinusiems savo stipriųjų savybių dažnai nesiseka rasti darbo, o tai mažina jų pasitikėjimą savo jėgomis. Todėl, prieš pasirenkant profesiją, būtina išanalizuoti savo sugebėjimus, interesus, siekius, aktyviau domėtis, kokie dalykai dėstomi konkrečiose studijų kryptyse bei kokius darbus dirba jas baigę asmenys.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!