Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4474/nacionalines-pazangos-premijos-laureatams-ypatingas-apdovanojimas/spausdinti/

NACIONALINĖS PAŽANGOS PREMIJOS Laureatams – ypatingas apdovanojimas

Publikuota: 2006-05-24 08:05
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Nacionalinė pažangos premija, VšĮ

Sekmadienį, gegužės 28-ąją, LNK tiesiogiai transliuos iškilmingiausią metų renginį – NACIONALINĖS PAŽANGOS PREMIJOS Laureatų paskelbimo ir apdovanojimo ceremoniją. Ceremonijos metu premijų Laureatams bus įteiktos trys 70 tūkst. litų vertės premijos ir specialios apdovanojimo skulptūrėlės, atkartojančios NACIONALINĖS PAŽANGOS PREMIJOS simbolį - tetraedroną.

NACIONALINĖS PAŽANGOS PREMIJOS simboliu pasirinktas tetraedronas – struktūrinis elementas, sutinkamas molekulėse, kristaluose ir mokslo klasifikacijoje. Nors pasaulio mokslininkai dar ginčijasi, kuri iš keturių tetraedrono viršūnių turėtų būti pakilusi virš kitų, premijos iniciatoriai tvirtina, kad jie išsprendė šį ginčą. Pasak jų, tetraedrono viršūnėje yra „visuomenė“, o kiti tetraedrono susikirtimo taškai – tai mokslas, verslas ir kultūra. Tetraedronas atspindi visų šių skirtingų sričių bendradarbiavimą visuomenės pažangos vardan, taip išreikšdamas pagrindinę NACIONALINĖS PAŽANGOS PREMIJOS idėją.

Laureatų apdovanojimo skulptūros kraštinėse graviruoti lotyniški žodžiai: „curiositas“, „sensualitas“, „demonstratio“ (iš lot. kalbos - „smalsumas“, „juslumas“, „parodymas“). Šiais žodžiais (italų kalba) apie pasaulėjautą, daiktų tarpusavio ryšius ir gamtos stebėjimus kalbėjo genialusis dailininkas ir mokslininkas Leonardas da Vinčis. Šis kūrėjas neįsivaizdavo mokslinės ir meninės veiklos be smalsumo, ypatingos pajautos ir tikslingo idėjų realizavimo.

Apdovanojimo viršūnė, simbolizuojanti visuomenę, bus padengta rodžiu – vienu kiečiausių ir brangiausių metalų Mendelejevo lentelėje. Rodis yra platinos spalvos metalas, 10 kartų brangesnis už auksą.

NACIONALINĖS PAŽANGOS PREMIJOS apdovanojimo skulptūrėlę kūrė kūrybinės agentūros „TBWA Videvita Vilnius“ dizaineriai, gamino - UAB „Multiplex dizainas“.

Specialiai televizijos transliacijai Vilniaus universiteto Sarbievijaus kiemelyje bus pastatyta ir penkių metrų aukščio tetraedrono skulptūra. Iškilmingiausia metų LNK transliacija – šį sekmadienį 20.00 val. tiesiogiai per LNK.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!