Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4405/belgradas-rengiama-europos-studentu-teisiu-chartija/spausdinti/

Belgradas: rengiama Europos studentų teisių chartija

Publikuota: 2006-05-16 11:48
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Gegužės 12-14 d. Belgrade (Serbija) vykusiame penkiasdešimtajame Europos studentų sąjungos (ESIB) Tarybos susirinkime pradėta rengti Europos studentų teisių chartija – bendras Europos studentų teises įtvirtinantis dokumentas. Po preliminaraus chartijos projekto pateikimo projektą nuspręsta grąžinti taisyti. Į chartijos rengimo procesą žadama įtraukti ir kitas Europos aukštojo mokslo institucijas. ESIB Tarybos susirinkime Lietuvos studentams atstovavo Lietuvos studentų sąjungos (LSS) asistentė tarptautiniams ryšiams Asta Janonytė.

„Šių dienų Europa reaguoja į regione vykstančius procesus. Sorbonos įvykiai parodė, kad studentai yra pasiryžę savo teises ginti pačiais radikaliausiais būdais, antidemokratiniais veiksmais grįstas susidorojimas su Baltarusijos studentais priminė vieningo ir nekvestionuojamo studentų teisių katalogo egzistavimo reikiamybę. Studentų teisių pripažinimo klausimas aktualus ir Lietuvai, todėl siekdami bendros studentų gerovės Europos erdvėje, būsime aktyvūs studentų chartijos rengimo partneriai“, - teigė LSS asistentė tarptautiniams ryšiams Asta Janonytė.

ESIB Tarybos susirinkimo metu buvo pateiktos komitetų, vykdomojo komiteto, finansinės bei individualios ataskaitos, pristatytas Tarybos darbo planas 2007 metams. Susirinkime taip pat išrinkti kandidatai į Bolonijos proceso komitetą bei į paskutiniame Tarybos susirinkime įsteigtą Lyčių lygybės komitetą. Svarstytas naujų narių priėmimo klausimas. Po ilgų diskusijų Gruzija ir Ukraina patvirtintos kandidatėmis į narius.

Prieš Europos studentų lyderių susirinkimą (Gegužės 8 - 11 d) studentų chartijos problematikai aptarti surengtas seminaras tema „Studentų teisės: praeityje, dabar, ateityje“. Seminarą sudarė 3 plenarinės sesijos, kurių metu buvo pristatomas studentų judėjimas nuo 7 dešimtmečio iki šių laikų. Taip pat buvo moderuojamos 5 darbo grupės bei 4 studentų iniciatyvos sesijos.

Siekiant parengti kuo išsamesnę studentų teisių chartiją, kiekvienoje darbo grupėje buvo diskutuojama apie tam tikras studentų teises, sunkumus, su kuriais susiduriama jas įgyvendinant, taip pat aptartos studentų teisių chartijos paskirose Europos šalyse, dalintasi tų šalių patirtimi. Aktyviai diskutuota chartijos turinio klausimais, analizuotas kitų Europos jaunimo organizacijų, aukštojo mokslo institucijų pritarimo chartijai būtinumas.

Plenarinių sesijų metu pranešimus skaitė 70-ųjų ir 90-ųjų metų studentų aktyvistai, atstovai iš Didžiosios laisvių chartijos observatorijos, Europos Universitetų Asociacijos (EUA), Belgrado Novi-Sad universiteto bei Europos galimybių tinklo, UNESCO aukštojo mokslo divizijos.

Į kas pusmetį vykstančią ESIB Tarybą susirenka nacionalinių studentų organizacijų atstovai iš 43 Europos šalių. ESIB Tarybos susirinkimas praeitų metų lapkritį vyko Prancūzijoje. Lietuvos studentų sąjungai ir Lietuvos studentų atstovybių sąjungai tuomet suteikta teisė 2007 m. rudenį organizuoti ESIB tarybos susirinkimą.

Lietuvos studentų sąjunga, atstovaujanti studentų interesams Lietuvoje ir užsienyje, į ESIB įvienbalsiai buvo priimta 1998 metų pavasarį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!