Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4383/studentu-su-negalia-padetis-uzsienio-universitetuose-siekiamybe-lietuvai/spausdinti/

Studentų su negalia padėtis užsienio universitetuose – siekiamybė Lietuvai

Publikuota: 2006-05-13 12:37
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Pasaulio universitetuose visapusės studentų su negalia integracijos į studijų procesą problema sprendžiama plėtojant specialiųjų paslaugų sistemas ir aplinkos pritaikymą. Tai parodė Lietuvos studentų sąjungos (LSS) kovo – balandžio mėnesiais atliktas tikslinis žmonių su specialiaisiais poreikiais padėties užsienio šalių aukštosiose mokyklose tyrimas (elektroniniu būdu apklausta 16 didžiausių aukštųjų mokyklų iš Vakarų Eruopos ir Šiaurės Amerikos).

Dauguma apklausoje dalyvavusių aukštųjų mokyklų darbuotojų, atsakingų už veiklas studentų su negalia srityje, teigė, kad studentų su negalia problemomis jų aukštosiose mokyklose rūpinasi konsultavimo centrai ar specialūs padaliniai. Finansavimas tokiai veiklai paprastai gaunamas iš šalių Vyriausybių fondų.

Lygių galimybių užtikrinimas studentams su negalia siekiant visaverčių studijų – pagrindinė minėtų konsultavimo centrų, specialių padalinių veiklos kryptis. Šiuose centruose studentai su negalia gali naudotis specialia kompiuterizuota technika, skirta mokytis, laikyti egzaminus. Dalis konsultavimo centrų, padalinių vertina studentų su negalia gyvenamųjų patalpų būklę.

Didžiojoje Britanijoje studentams su negalia teikiama pagalba ir stojant į aukštąsias mokyklas, padedami užpildyti dokumentai, teikiamos konsultacijos studijų klausimais, taip pat suteikiama ir kuratoriaus pagalba. Kai kuriose aukštosiose mokyklose suteikta galimybė naudotis specialiuoju tranpsortu, gyventi specialiai pritaikytuose bendrabučiuose.

Dažniausiai įvardinti aplinkos pritaikymo pavyzdžiai - liftai, pakylimai, automatinės durys, pritaikytos transporto priemonės pasiekti universitetą ar gyvenamąsias patalpas, įrengtos ir pritaikytos auditorijos, teikiamos specialistų konsultacijos.

„Tyrimo rezultatai svarbūs siekiant keisti šalies aukštojo mokslo orientaciją, skatinant Lietuvos aukštąsiais mokyklas teisės aktų nuostatas apie atvirą aukštąjį mokslą įgyvendinti realiais veiksmais. Turėtume įsisamoninti, kad prieinamo aukštojo mokslo vizija, prieš tris dešimtis metų įgyvendinta kai kuriuose pasaulio universitetuose, negali būti ignoruojama ir Lietuvoje“, - teigė LSS projektų studentams su negalia koordinatorė Rūta Ruolytė.

LSS tęs pradėtą veiklą studentų su negalia srityje ir birželio mėnesio pradžioje organizuojamos konferencijos „Ar aukštasis mokslas prieinamas neįgaliajam?“ metu remdamasi atlikto tyrimo duomenimis pristatys išsamią studiją „Neįgaliųjų studentų konsultavimo centras ir jo diegimo galimybės“.

LSS duomenimis, vienintelis Lietuvoje Neįgaliųjų studentų karjeros centras veikia Šiauliuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!