Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4292/valstybe-finansuos-daugiau-magistranturos-studiju-vietu/spausdinti/

Valstybė finansuos daugiau magistrantūros studijų vietų

Publikuota: 2006-05-03 15:45
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos Respublikos Vyriausybė

Vyriausybė patvirtino maksimaliai leistiną skaičių studentų, kurių studijos visiškai arba iš dalies bus apmokamos valstybės lėšomis ir studijuojančių aukštosiose mokyklose savo lėšomis skaičių.

Valstybiniams universitetams nustatyta 23140 dieninės formos valstybės biudžeto lėšomis finansuojamų studijų vietų, kolegijoms – 9070 valstybės finansuojamų vietų. Aukštosios mokyklos galės priimti iki 20 proc. mažiau studentų, tačiau finansavimas dėl to nesikeis. Ši nuostata leidžia pačioms aukštosioms mokykloms nuspręsti, kiek studentų priimti atsižvelgiant į konkrečios studijų programos specifiką ir didesnį dėmesį skirti studijų kokybei, o ne studentų skaičiui.

Be to universitetams nustatyta 12030, o kolegijoms 4300 vakarinės ir neakivaizdinės formos studijų vietų, kuriose studentai mokės visą studijų kainą.

Iš viso kitais mokslo metais valstybinės aukštosios mokyklos į visas pakopas galės priimti daugiau nei 55 tūkst. jaunuolių.

Kitais mokslo metais įgyvendinama Aukštojo mokslo įstatymo nuostata, numatanti, kad dieninėms antros pakopos (magistrantūros ir specialiosioms profesinėms) studijoms įvedama fiksuota studijų įmoka (500 Lt per semestrą), kaip ir nuo 2002 m. buvo įvesta pagrindinėse ir vientisosiose studijose.

„Atsižvelgus į Europos Sąjungos šalių tendencijas stiprinti magistrantūros studijas, Vyriausybė apie 1,4 tūkst. didina finansuojamų dieninių magistrantūros studijų vietų. Anksčiau šie studentai būtų turėję mokėti visą studijų kainą, kuri kai kuriose studijų programose siekia iki keliolikos tūkstančių litų“, – sakė švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas.

Kurie dieninių studijų pirmakursiai, už studijas mokės fiksuotą mokestį, o kurių studijas pilnai finansuos valstybė, bus sprendžiama atsižvelgiant į stojimo rezultatus (pirmąjį studijų semestrą) ir mokymosi rezultatus (likusius semestrus). Mokėti visą studijų kainą pagal sutartį su aukštąja mokykla galės tik vakarinėse ir neakivaizdinėse studijose studijuojantys.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!