Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4088/dauguma-sostines-mokyklu-uz-istaigu-atnaujinima-viesosios-privacios-partnerystes-budu/spausdinti/

Dauguma sostinės mokyklų – už įstaigų atnaujinimą Viešosios privačios partnerystės būdu

Publikuota: 2006-04-12 14:22
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybė

Didžioji dauguma – beveik 70 proc. sostinės švietimo įstaigų pasisako už įstaigų rekonstrukciją ir tolesnę priežiūrą Viešosios privačios partnerystės (VPP) būdu ir pageidauja dalyvauti Vilniaus miesto savivaldybės rengiamame projekte. Tai paaiškėjo Savivaldybei surengus miesto švietimo įstaigų apklausą, kurioje savo nuomonę pareiškė 86 įstaigų vadovai.

Šia apklausa Savivaldybė siekė išsiaiškinti, ar Vilniaus miesto švietimo įstaigų vadovai yra pakankamai susipažinę su minėtu projektu ir kokie yra jų lūkesčiai. Aktyviausiai projekte pasirengę dalyvauti Vilniaus miesto gimnazijos (8 iš 9 dalyvavusių apklausoje), pradinės mokyklos (10 iš 12) ir vidurinės mokyklos (24 iš 32).

Daugiau kaip pusė apklausos dalyvių savo švietimo įstaigų būklę įvertino patenkinamai, dar ketvirtadalis – blogai. Reikia pastebėti, kad apie 80 proc. mokyklų ir 99 proc. darželių nebuvo kapitališkai remontuoti nuo pat jų pastatymo. Šiuo metu beveik visoms įstaigoms reikalingas remontas: daugiau kaip pusė apklaustųjų nurodė būtinybę pakeisti pastatų langus, atlikti kapitalinį ir stogo remontus, o renovacijos išlaidas preliminariai įvertino nuo 1 mln. iki 5 mln. litų. Švietimo įstaigų vadovų nuomone, operatoriui būtų tikslinga perduoti pastatų ir teritorijų priežiūrą bei apsaugą. Už tai pasisakė per 70 proc. apklausos dalyvių. Kol kas didžiausią susirūpinimą dėl VPP principo taikymo įstaigų vadovams kelia praktikos, taikant Koncesijos įstatymą, stoka bei informacijos trūkumas. Gauti apklausos rezultatai Savivaldybei padės geriau įvertinti miesto švietimo įstaigų būklę ir numatyti tolesnius veiksmus, labiausiai atitinkančius šių įstaigų poreikius ir lūkesčius.

Vilniaus miesto savivaldybė siekia gerinti švietimo įstaigų materialinę bazę, racionaliau naudoti švietimo įstaigų priežiūrai skiriamas lėšas, taip suteikdama kiek įmanoma geresnes mokymosi sąlygas miesto moksleiviams ir darželinukams. Norint visose švietimo įstaigose užtikrinti teisės aktais reikalaujamą mokymosi kokybę – sanitarinių higienos normų, priešgaisrinių ir kitų reikalavimų laikymąsi, nutarta atsižvelgti į tarptautinę praktiką, kai ši problema yra sprendžiama panaudojant viešojo ir privataus sektorių partnerystę. Tokią bendradarbiavimo formą Savivaldybė jau sėkmingai taiko spręsdama šilumos ūkio bei aplinkosauginės infrastruktūros sukūrimo ir renovacijos problemas.

Todėl 2005 metais buvo nuspręsta ieškoti būdų, kaip pritraukti privatų kapitalą finansuojant miesto švietimo įstaigų renovaciją bei tolesnę jų priežiūrą. Savivaldybė 2005 metais viešo konkurso būdu išrinko ir 2006 m. sausio 5 d. pasirašė sutartį su konsultantų konsorciumu, vadovaujamu UAB „Verslo procesų valdymas“. Šio konsorciumo uždavinys – parengti Vilniaus miesto švietimo įstaigų atnaujinimo ir tolesnės priežiūros galimybių studiją.

Įgyvendindama šį projektą, Vilniaus miesto savivaldybė ketina atsižvelgti ir į kaimyninių šalių patirtį. Viešojo ir privataus sektorių partnerystė atnaujinant švietimo įstaigas jau pradėta sėkmingai taikyti Estijos sostinėje Taline.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!