Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4081/studentai-ir-ekspertai-apie-lietuva-bolonijos-procese/spausdinti/

Studentai ir ekspertai - apie Lietuvą Bolonijos procese

Publikuota: 2006-04-12 08:03
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Lietuvos studentų sąjunga

Praeitą savaitę Kaune vyko Lietuvos studentų sąjungos (LSS) kartu su Bolonijos proceso propaguotojų grupe organizuota konferencija „Studentų universitetas: teisės, pareigos ir galimybės“. Konferencijoje akcentuota studentų mobilumo ir aktyvumo bei kolegijų vaidmens Lietuvos aukštajame moksle svarba.

„Spartėjant globalizacijos procesams, mobilumas tampa ne prabanga, o neatskiriama kasdienybės dalimi. Tarptautinę ir tarpkultūrinę patirtį turintys bet kokios srities specialistai vertingai papildo savo profesinę kvalifikaciją ir darbo rinkoje įgyja neabejotiną pranašumą prieš vien lokalią patirtį turinčiuosius“, - savo pranešime „Laisvasis studentų judėjimas. Pilietinė studentų iniciatyva“ teigė Vilniaus dailės akademijos prorektorius prof. Arūnas Gelūnas.

Profesorius taip pat aptarė Prancūzijoje vykstantį studentų judėjimą, palygino jį su studentų pilietiniu aktyvumu Lietuvoje. Anot A. Gelūno, Lietuvos jaunimas turėtų aktyviau reikšti savo nuomonę su studijomis susijusiais klausimais, dalyvauti visuomeniniame gyvenime ir, kiek tai įmanoma, universitetiniame valdyme. ‚,Problemos turi būti sprendžiamos dialogu, o ne einant į gatves“ – sakė A. Gelūnas.

Kokybės kultūros tendencijas Lietuvos kolegijose aptarė Utenos kolegijos Inovacijų ir kokybės laidavimo skyriaus vedėja Vitalija Bartuševičienė. Pasak jos, kokybės užtikrinimas kolegijose tampa reikšmingu veiksniu, galinčiu lemti visų pirma Lietuvos, taip pat ir Europos aukštojo mokslo sistemos konkurencingumą, patrauklumą pasaulyje. Pagrindinėmis problemomis siekiant tobulinti kokybės kultūrą kolegijose Bolonijos proceso kontekste V. Bartuševičienė įvardino netinkamai orientuotus kolegijų išorinio vertinimo kriterijus ir pačios vertinimo sistemos uždarumą. „Svarbu užtikrinti aktyvų studentų dalyvavimą įvairiose su studijų kokybės vertinimu susijusiose institucijose“, - tvirtino V. Bartuševičienė.

Konferencijoje pranešimus taip pat skaitė Bolonijos propaguotojai: VGTU infrastruktūros ir užsienio ryšių prorektorius prof. habil. dr. Algirdas Vaclovas Valiulis, Vadybos ir ekonomikos universiteto (ISM) bakalauro studijų prodekanė Jolita Butkienė, LSS viceprezidentė tarptautiniams ryšiams Katerina Samoilovič.

„Efektyvi šių laikų aukštojo mokslo sistema neįsivaizduojama be aiškaus studentų teisių, pareigų ir galimybių identifikavimo. Todėl Bolonijos procese daug dėmėsio skiriama studentų iniciatyvoms, jų aktyvumui skatinti. Supratus, kad pagrindinė žinių investicija į šalies gerovę – tai investicija į studentiją, Lietuva pagrįstai vadintųsi Bolonijos proceso lydere“, - po konferencijos kalbėjo LSS viceprezidentė Katerina Samoilovič.

„Studentų universitetas: teisės, pareigos ir galimybės“ - kasmet studentų savivaldų atstovams rengiama konferencija, kuria siekiama sistemingai skleisti informaciją, supažindinančią aukštųjų mokyklų akademinių bendruomenių narius su Bolonijos proceso tikslais, nuostatomis, svarbiausiais dokumentais, kartu mokyti, kaip rengiant nacionalinio lygmens renginius, organizuojant Bolonijos propaguotojų susitikimus su aukštojo mokslo institucijų atstovais Bolonijos proceso nuostatas diegti konkrečioje akademinėje ar kitoje veikloje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!