Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/4079/lietuvos-etnines-kulturos-leidiniai-mokslineje-bibliotekoje/spausdinti/

Lietuvos etninės kultūros leidiniai mokslinėje bibliotekoje

Publikuota: 2006-04-11 14:07
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas eLIBRARY

Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT ir Lietuvos etninę kultūrą puoselėjančios organizacijos pradeda įgyvendinti projektą, kurio tikslas yra priminti Pasaulio lietuvių bendruomenei apie išsaugotą etninės kultūros palikimą, puoselėti lietuvių liaudies kūrybą, plėtoti tautinę dvasią ugdančius projektus.

Lietuvos liaudies kultūros centras pateikia tris savo projektus:

  • Elektroninė knyga „Kryždirbystė Lietuvoje“. Ji supažindina su kryžiais, koplytėlėmis, naujoviškų formų mediniais paminklais, juose esančiomis skulptūrėlėmis, paplitimo ypatybėmis, papročiais bei daugiau kaip trimis dešimtimis meistrų.
  • Filmų ciklas „Lietuvių kalendorinės šventės“. Juo siekiama supažindinti žiūrovus su pagrindinėmis lietuvių kalendorinėmis šventėmis, jų apeigomis, papročiais, išryškinti bendras visai Lietuvai prasmes ir parodyti kai kuriuos regioninius skirtumus.
  • Lietuvių liaudies instrumentinė muzika „Grajyk, grajyk muzikėlė...“. Šioje kompaktinėje plokštelėje geriausi Lietuvos muzikantai groja jų pačių labiausiai mėgstamas polkas, valsus, maršus ir kitas melodijas, kurios Lietuvos regionuose tebeskamba iki šiol.
  • Valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ pristato leidinį „Smagiausios lietuviškos polkos“. Rinkinyje pateikta 30 rinktinių polkų ir autentiškų folklorinių melodijų. Lietuvių liaudies instrumentai, pritaikyti profesionaliojo meno reikmėms, stebina pasaulį originaliais tembrais, meninių ir techninių galimybių gausa, unikalia lietuviška dvasia.

Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT, Lietuvos liaudies kultūros centras ir Valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ sveikina Pasaulio lietuvių bendruomenę su artėjančiomis Šv. Velykomis. Ta proga, minėtos organizacijos dovanoja elektroninės bibliotekos skaitytojams unikalius leidinius ir kviečia tautiečius prisiminti lietuviškas tautines tradicijas ir puoselėti lietuvišką dvasią visame pasaulyje.

eBiblioteka praturtėjo Audriaus Matonio ir Raimundo Lopatos knyga „Prezidento suktukas“, išleista leidykloje „Versus aureus“. Aktualioje politologo ir žurnalisto studijoje analizuojama prezidento Rolando Pakso 2003-ų metų valdymo krizė: politinė terpė, socialinis klimatas, tarptautinė reakcija, visuomenės nuotaikos, pilietiškumo išraiškos ir kt.

Primename, kad bibliotekoje jau yra ir kitų „Mokslotyros instituto“ išleistų knygų ta pa čia tematika: E.Ganusausko „Taikinys Nr.1“ lietuvių ir anglų kalbomis, A.Liekio dokumentų rinkinys „Sąmokslo kronika (2003-2004 m.)“.

Taip pat norime pasidžiaugti, jog Mokslinė elektroninė biblioteka įregistruota Europos interneto domenų registre domenui „.eu“ naudoti. Š.m. balandžio 10 d. kompanija EuroDNS atsiuntė patvirtinimą, jog nuo šiol biblioteka galės naudoti du aukščiausio lygio interneto vardų www.ebiblioteka.eu ir www.e-biblioteka.eu domenus. Šie Europos interneto domenai bus nukreipti į anglišką bibliotekos versiją, kuri pastaruoju metu buvo prieinama tarptautiniams domenams, taip pat ir „.com“.

Mokslinę elektroninę biblioteką skaitytojai aplankė apie 145 tūkst. kartų iš 60 šalių. Aktyviausi skaitytojai iš Rytų Europos laiko juostų. Pastaruoju metu sulaukiame vis daugiau skaitytojų iš Šiaurės Amerikos žemyno, iš kurių net 4,5 tūkst. bibliotekoje lankosi reguliariai. Šiuo metu eBibliotekos duomenų bazę sudaro virš 13,5 tūkst. skirtinos apimties bylų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!