Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/3996/patvirtinti-doktoranturoje-dalyvaujanciu-mokslininku-kvalifikaciniai-reikalavimai/spausdinti/

Patvirtinti doktorantūroje dalyvaujančių mokslininkų kvalifikaciniai reikalavimai

Publikuota: 2006-04-01 15:04
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministras Remigijus Motuzas įsakymu patvirtino kvalifikacinius reikalavimus, taikomus doktorantų moksliniams vadovams, konsultantams, disertacijų gynimo komitetų nariams, oponentams ir kitiems mokslininkams, kurie dalyvauja rengiant doktorantus. Šie reikalavimai pakeitė ankstesnį doktorantūroje dalyvaujančių mokslininkų kvalifikacijas apibrėžiantį dokumentą, kurio galiojimas pasibaigė 2005 m. gruodžio 31 d.

Naujieji reikalavimai yra suderinti su valstybinių mokslo ir studijų institucijų mokslininkų ir dėstytojų minimaliais kvalifikaciniais reikalavimais, kuriuos Lietuvos Respublikos Vyriausybė patvirtino 2005 m. rugpjūčio 18 d. Nustatyta, kad doktorantų moksliniai vadovai, konsultantai, tarybų daktaro disertacijoms ginti nariai, oponentai turi atitikti minimalius kvalifikacinius reikalavimus, taikomus asmenims, siekiantiems eiti profesoriaus arba vyriausiojo mokslo darbuotojo pareigas. Tai reiškia, kad doktorantūroje dalyvaujantys dėstytojai, atstovaujantys fiziniams, biomedicinos ir technologijos mokslams, per pastaruosius penkerius metus turi būti paskelbę bent du (mokslo darbuotojai – tris) mokslo straipsnius tarptautinėse mokslinės informacijos duomenų bazėse referuojamuose moksliniuose žurnaluose ir vadovavę bent vieno kito doktoranto rengimui, arba paskelbę bent vieną mokslo straipsnį ir mokslo monografiją, vadovėlį, atlikę svarbių eksperimentinės plėtros darbų.

Humanitarinių ir socialinių mokslų sričių mokslininkai per pastaruosius penkerius metus turi būti paskelbę reikšmingą mokslo monografiją, studiją, teorinį mokslo darbą, arba paskelbę mokslo straipsnių leidiniuose, kurie įtraukti į tarptautines mokslinės informacijos duomenų bazes, ir vadovėlį aukštajai mokyklai, mokslo šaltinio publikaciją, atlikę svarių mokslo taikomųjų darbų.

Reikalavimas būti atlikus habilitacijos procedūrą arba turėti habilituoto daktaro mokslo laipsnį visų sričių mokslininkams, kurie dalyvauja rengiant doktorantus, nėra privalomas.

Aukštesni reikalavimai taikomi mokslo ir studijų institucijoms, norinčioms įgyti doktorantūros teisę. Joms atstovaujantys fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų mokslininkai per pastaruosius penkerius metus turi būti paskelbę ne mažiau kaip po tris mokslo straipsnius leidiniuose, įtrauktuose į Mokslinės informacijos instituto pagrindinį žurnalų sąrašą, arba būti paskelbę svarią mokslo monografiją ir bent vieną straipsnį minėtuose leidiniuose. Humanitarinių ir socialinių mokslų sričių mokslininkai turi būti paskelbę mokslo monografiją ir bent vieną mokslo straipsnį leidiniuose, registruotuose tarptautinėse mokslinės informacijos duomenų bazėse, arba monografiją ir bent vieną kitą svarų mokslo darbą (studiją, šaltinių leidimą ar kt.), arba ne mažiau kaip tris straipsnius minėtose duomenų bazėse registruotuose leidiniuose.

Lietuvos mokslo taryba šiuo metu svarsto naują kvalifikacinių reikalavimų, taikomų habilitacijos siekiantiems mokslininkams, redakciją. Šis dokumentas taip pat derinamas su 2005 m. vasarą įsigaliojusiais minimaliais kvalifikaciniais reikalavimais ir tik ką patvirtintais doktorantūroje dalyvaujančių mokslininkų kvalifikaciniais reikalavimais. Juose taip pat labiau atsižvelgiama į skirtingų mokslo sričių specifiką. Pastaruosius patvirtinus, Lietuvoje bus baigti suderinti mokslininkų ir dėstytojų kvalifikaciniai reikalavimai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!